50 tips for bedre blogging

27. juni 2011

Jeg har igjen hentet inspirasjon fra Nina. Den jenta har virkelig mye bra å komme med! I dette innlegget skrev hun 40 tips om hvordan man kan få en bedre blogg. Jeg tenkte i den sammenheng å dele mine tips med dere også. Det vil si, jeg har ikke funnet på dem alle selv, mange har jeg lest om på forskjellige internettsider eller i forskjellige bøker. Men uansett er disse de tipsene jeg vil si medvirker til en blogg som skiller seg ut i mengden. Del gjerne dine tips i kommentarfeltet også om du vil.

NB! Dette er et langt innlegg.

 1. Få deg et eget domene. Det er enkelt, koster mye mindre enn du kanskje tror og lar deg ha akkurat det utseende på bloggen som du ønsker.
 2. Så du har ikke penger til, eller lyst på eget domene? Da vil jeg anbefale deg å bruke bloggportalen Blogger.com. Slik jeg har erfart er det denne bloggportalen du kan trikse og mikse designet mest slik du ønsker deg – på den enkleste måten.
 3. Om du har blogg på Blogger.com kan du finne utrolig mange fine designer på Btemplates.com. Det er også ganske enkelt å installere designene, og å endre dem slik du vil. Det kan du lese mer om her.
 4. Om du har blogg hos Blogg.no eller WordPress.com er det mer utfordrende å gjøre noe originalt med designet ditt. Da vil jeg anbefale at du får noen som er flink med design til å hjelpe deg. Jeg har laget et innlegg om hvordan man kan få tak i fine design som dere kan lese på.
 5. Helst unngå reklame på bloggen din. Jeg finner det i alle fall utrolig irriterende med blinkende annonser eller Google-annonser plassert her og der. Det er rotete og lite innbydende, så vurder om du tjener godt nok til at det er verdt at bloggen din skal se ille ut.
 6. Du kan gjerne ha linker til f. eks Facebook eller Bloglovin, men det holder med én link til hver av dem. Hos mange bloggere ser jeg at de har opp til 3-4 linker til Bloglovin på fremsiden og i innlegg, og dette ser ikke bra ut.
 7. Noe som er meget viktig for at designet på bloggen din skal se proft ut er at bildene dine er i samme bredde hele veien.
 8. Om du skal skrive et innlegg om produkter du har testet for andre, eller andre reklamebaserte innlegg, vil jeg anbefale at dette gjennomføres på en ryddig og strukturert måte.
 9. Husk alltid å merke godt at det er reklame om du skriver om produkter for andre. Dette er regulert av Markedsføringsloven, og du kan her lese mer om hvordan man skriver om produkter for andre.
 10. Vær forsiktig med farger på bloggen din. Bruk mest mulig nøytrale farger som er behagelig for den som leser. Hvit skrift på sort bakgrunn kan f. eks blir vanskelig å lese når det er mye tekst. Pluss at om du har en selvlysende grønnfarge som bakgrunn med gul tekst sier det kanskje seg selv?
 11. Vær annerledes i designet ditt. Hva kjennetegner deg som person? Bruk dette i designet ditt. Om du liker kaffebønner og gamle skrivemaskiner slik som Elisabeth gjør så bruker du det.
 12. Ikke prøv å etterligne alle andre i designet ditt, vær deg selv. Og om du får andre til å lage designet ditt, slik som jeg har fått, så prøv å formidle hvem du er.
 13. Prøv å sørge for at designet ditt ser bra ut i forskjellige nettlesere. Det trenger ikke å se fint ut i Internet Explorer, selvom det ser fint ut i Opera eller Firefox.
 14. Unngå å ha musikk som starter når noen åpner bloggen din. Det er veldig uheldig i mange sammenhenger.
 15. Ta vare på ideene dine når du får dem. Noter dem ned med en gang de popper inn i hodet ditt. Ellers mister du dem som regel, tro meg.
 16. Vær en racer på å ta vare på fine, interessante og spennende saker du finner på nettet. Enten du samler dem som bokmerker eller tjenester som Pinerest eller StumbleUpon. Dette vil du bli glad for senere, når du trenger inspirasjon.
 17. Lag innlegg om forskjellige fine saker du har funnet på nettet. Dette slår aldri feil. Bare se på innleggene til Ulrikke!
 18. Respekter og vær alltid nøye med opphavsrett! Bruk ikke andres bilder uten å spørre om lov først, og om du bruker Creative Commons, så link til dem på riktig måte.
 19. Bruk helst dine egne bilder og tekster. Dette vil du tjene på i lengden, og gjør bloggen din mer spesiell og unik.
 20. Husk at hvis du skal bruke bilder av andre personer må du få deres tillatelse, selvom du kjenner dem godt.
 21. I menyen din bør du ha kontaktinfo. Her kan man ha e-post, Twitterkonto, Flickrkonto eller annen kontaktinformasjon.
 22. En tips kan være at når du skriver inn e-postadressen din så kan du f. eks skrive den på denne måten: dittnavn (a) mail.com eller dittnavn (alfakrøll) mail.com. Dette fordi det da er mindre sannsynlig at mailen din blir spammet.
 23. Noe annet du kan ha i menyen din er en side som heter “Om meg” eller lignende. Dette er enkelt og greit en side der du skriver litt om hvem du er, hva du gjør og hva du liker. Jeg leser ofte over slike sider hos andre bloggere, for at jeg da får et mer personlig bilde og forhold til hvem personen bak bloggen er. Men husk og ikke være for personlig. Man burde gjerne holde seg litt anonym på en blogg, for å holde på lesernes oppmerksomhet.
 24. Noe annet som også er elementært (mener jeg) er at man enten har en søkefunksjon eller har delt opp innleggene sine i kategorier. Gjerne at man har begge deler. Dette er virkelig kjærkomment på en blogg, i alle fall for meg. Pleier ofte å lete igjennom kategorier for å se gamle innlegg, og det hender også at jeg gjerne vil finne noe jeg husker. Da er en søkefunksjon gull verdt!
 25. Link til andre bloggere du liker! Jeg kan ikke få sagt nok hvor viktig jeg synes dette er.
 26. Om du er fotoblogger eller tar mange bilder er det veldig fint for leserne dine om du legger inn fotoutstyret ditt.
 27. Om du ikke har mye å skrive om, eller ønsker variasjon på bloggen din kan du få andre til å gjesteblogge hos deg.
 28. Lag gjerne en side eller et innlegg med de innleggene du er mest fornøyd med eller har fått mest respons på.
 29. Bruk Twitter eller Facebook (eller begge deler) for å spre ordet når du har oppdatert bloggen din.
 30. Hold konkurranser, det er alltid populært.
 31. Skriv et innlegg av og til om dine ynglingsbloggere, eller bloggere du mener fortjener litt oppmerksomhet.
 32. Når du leser et godt blogginnlegg så ikke vær sen med å uttrykke din mening i kommentarfeltet. Du vet selv hvor utrolig stor pris du setter på at du får kommentarer. Og dette gjelder spesielt når du ser at bloggeren har brukt lang tid på innlegget sitt.
 33. Følg opp leserne dine. Sjekk innom deres blogger, kommenter hos dem og vis takknemmlighet.
 34. Når du leser andre sine blogginnlegg så les før du kommenterer. Det er ikke særlig givende å få en kommentar som lyder “fin blogg, besøk gjerne min”.
 35. Om du får spørsmål så besvar dem. Gjerne både i ditt eget kommentarfelt (slik at andre lesere ser svaret) og i kommentarfeltet til den som spurte.
 36. Skriv om det som interesserer deg. Det hjelper ikke å være noen andre, for alle andre er tatt. Skriv om det du brenner for, da blir det som regel mye bedre enn om du skal være dårlige kopier av andre.
 37. Anbefaling av filmer eller bøker er alltid populære temaer å blogge om.
 38. Skriv lister. Lister er mye lettere å lese, og det viser seg at de fleste liker det.
 39. Del kunnskapen din. Du, som alle andre, sitter inne med ufattelig mye kunnskap på mange forskjellige områder. Fortell om dem. Enten det er 2. verdenskrig eller vaffeloppskrifter.
 40. Har du fått noen spørsmål fra noen av leserne dine, eller lurer du på noe selv? Skriv det ned og lag et innlegg av det. Lurer du på noe er det sikkert noen andre som lurer på det samme vet du.
 41. Du kan av og til, ikke for ofte, kjøre spørsmålsrunder. Spesielt om du har en del lesere.
 42. Lag utfordringer og del ut til andre bloggere. F. eks “ta bilde av alt du har i vesken din” eller “list opp de 15 beste filmene du har sett” osv. Da bindes bloggmiljøet rundt deg sammen.
 43. Les nyheter. Om du, som meg, er interessert i teknologi kan det være en god idé å følge med på hva som er nytt i teknologiverdenen. Eller er du interessert i mote? Følg med på trendene, og gi dine vurderinger.
 44. Gjør research. Det er mye mer spennende å lese et innlegg om f. eks testing av produkter på dyr om du har innhentet statistikker og slikt.
 45. Lag intervjuer. Det finnes hundrevis av spennende intervjuobjekter som du kan ta en snakk med. Men husk å lage interessante spørsmål som er spennende å lese.
 46. Skriv anmeldelser. Det kan være bøker, filmer, begivenheter, foto, TV osv.
 47. Lag et innlegg der du poster de fineste og mest interessante kommentarene du har fått.
 48. Hold bloggen din i live. Blogg jevnlig. Om du ikke har noe å skrive om på noen dager er det greit (for det burde være gode innlegg når du først poster), men ikke la det gå for lang tid mellom hver gang.
 49. Les artikler, bøker og innlegg om blogging for å bli bedre. F. eks boken Sosiale Medier. Anbefales, der lærer du utrolig mye!
 50. Sist, men ikke minst, vær deg selv. Slapp av. Ikke vær desperat. Nyt deg og kos deg. Ikke stress.
Share:
Previous Post Next Post

19 Comments

 • monica

  Mange gode tips her, så tusen takk!!

  27. juni 2011 at 11:44 pm Reply
 • Ingrid Marie

  Fint innlegg! Har akkurat slettet alt av innhold på bloggen min for å starte på nytt, og da er slike lister helt supre å lese! :-)

  27. juni 2011 at 11:50 pm Reply
 • Sandra Jeanette

  Mange fine råd her ja! Du kunne sikkert ha skrevet en hel bok om dette du også! ;)
  Men, du snakker om blogger.com (blogspot er samme greia?) Hvordan kan jeg lage sånn “om meg” siden der? :) Finner nemlig ikke noen designoppsett som har det tilbudet, og jeg kan ikke noe om verken html eller css :p

  27. juni 2011 at 11:56 pm Reply
 • Nina

  Der var det mange fine tips jeg ikke hadde tenkt på når jeg skrev mitt eget innlegg! Nå er det utrolig sjelden at jeg bruker bilder som ikke er mine egne, men jeg vet jeg burde bli flinkere til å henvise riktig når jeg først gjør det:)

  28. juni 2011 at 1:09 am Reply
 • Miss Jones

  Gode tips! :) Jeg tror jeg følger alle. Men jeg liker ikke blogger.com Det er jo umulig å kommentere på slike sider. Jeg må trykke fire ganger før det går og da gir folk stort sett opp.

  28. juni 2011 at 2:02 am Reply
  • Caroline

   Akkurat der er jeg enig med deg! Blogspot har et utrolig upraktisk kommentarfelt!

   28. juni 2011 at 7:30 am Reply
 • Rebecca

  Masse bra råd her, jeg skal forsøke å lese dette innlegget jevnlig så jeg alltid kan ha de i bakhodet når jeg blogger.
  Jeg så faktisk på det innlegget om hvordan man kan få laget design til bloggen sin bare for noen dager siden. Jeg har tatt kontakt med noen, men enda uten svar. Du har ikke kommet over noen flere i det siste vel?

  28. juni 2011 at 8:54 am Reply
  • Caroline

   Hm, ikke som jeg kommer på i farten. De svarer sikkert etterhvert. Men et tips er at om du liker et design på en blogg kan du spørre bloggeren hvor hun/han har fått det, eller om de har laget det selv.

   28. juni 2011 at 10:39 am Reply
 • Rebecca

  Ja, det høres ut som en god ide! Har jeg faktisk ikke tenkt på. Bør vel kanskje vurdere å sette meg litt inn i det selv og, siden jeg er såpass clueless! :) Tusen takk i alle fall!

  28. juni 2011 at 10:41 am Reply
 • Nina

  Svar: Jeg er egentlig ikke så veldig glad i tomat selv, men så lenge du bruker plommetomater i stedet for vanlige, og blander bitene godt med olivenolje og basilikum, så synes jeg ikke det smaker så alt for mye tomat :)

  28. juni 2011 at 3:00 pm Reply
 • Carina

  Mange, mange fine tips. Sånt setter jeg alltid pris på!

  28. juni 2011 at 3:11 pm Reply
 • astridterese

  Utrolig bra liste! her var det mange gode tips og mange ting jeg må tenke litt på. Det er så bra å få råd om hva som kan gjøre bloggen bedre. Jeg tror at en trenger det for ikke å stivne i en kjedelig form uansett hvor mange lesere en har. :-)

  28. juni 2011 at 4:24 pm Reply
 • Kristel

  Så bra innlegg. Lagrer i bloglovin, så jeg kan lese det mer nøye siden :D Flink du er!!!

  28. juni 2011 at 10:09 pm Reply
 • Mona

  TUUUSEN takk for tips! Jeg arbeider for tiden med å gjøre bloggen min bedre. Vet du noen som er flinke med design? Jeg er helt grønn på det området..

  30. juni 2011 at 10:02 am Reply
 • Malin

  Kjempe mange gode tips! tusentakk ^^

  30. juni 2011 at 10:19 pm Reply
 • Heidi Lois

  Oj, det var et langt innlegg! Men veldig, veldig bra, og ikke minst nyttig. Leser ofte blogger som ikke har fulgt disse punktene noe særlig, og det tar ikke mange ganger før jeg ikke lenger gidder å lese bloggen. Særlig det der med markedsføringsloven blir det gjort store overtramp på, noe jeg irriterer meg grundig over (kanskje fordi jeg selv studerer markedskommunikasjon, og blir litt for nerdete når det gjelder slike ting…). Veldig mange bra tips og triks her, skulle ønske mange leste dette. :)

  3. juli 2011 at 11:45 am Reply
 • liseliten

  Flott innlegg! Dette legger jeg i favoritter så jeg kan se tilbake på.

  16. juli 2011 at 4:17 pm Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!