Ord utenom det vanlige (?)

28. mai 2011

Tenker du over hvilke ord du bruker? Jeg synes ord er fascinerende og stadig vekk hører jeg nye som jeg ikke vet hva betyr. Nå tenkte jeg å liste opp de ordene jeg synes er mest fascinerende for tiden. Mange av dem fant jeg ut hva betydde i dag. Har du noen ord du liker som er litt utenom det vanlige?

adj. banal som er altfor enkel og uoriginal, triviell
en banal løsning/idé/tekst

adj. adekvat fullgod, dekkende
et adekvat eksempel

adj. rigid striks, streng, ubøyelig
han mente jeg var rigid

n. antonym et ord som betyr det motsatte av et annet
liten og stor er antonymer

verb intr. stagnere være i stillstand, stoppe opp
Den økonomiske veksten har stagnert

adj. objektiv saklig, upartisk
en objektiv fremstilling av konflikten

adj. subjektiv personlig, partisk, motsatt av objektiv
komme med sin subjektive mening

subst. m entall propaganda forsøk på å overbevise
drive politisk propaganda

subst. m sanksjon straffetiltak overfor en stat, represalie
økonomiske/militære sanksjoner

subst. n skjønn subjektiv fornuft og forståelse
vurdere ut fra eget skjønn

Share:
Previous Post Next Post

9 Comments

 • Martin Bull Gudmundsen

  Symoneiri. Å drømme sammen. Jeg har laget det helt selv.

  Harum-scarum (engelsk). Beskriver noen som løper omkring som en skremt hare. Var mer brukt for 100 år siden enn i dag. Etter litt grubling fant jeg ut at det beste norske ordet er vimsete. Siden Helene harefrøken er vimsete passer det enda bedre. Og når jeg tenker meg om:

  Vimsete. Det er også et ganske fint ord.

  28. mai 2011 at 12:50 am Reply
 • Kathleen

  Jeg oversetter en lengre tekst fra engelsk til norsk for tiden, og så var det et engelsk ord jeg ikke helt forstod, så jeg måtte sjekke det ut, og dermed fant jeg det norske ordet ‘vederkvegende’ og det har jeg knapt hørt og så snakket jeg om det til en, og da viste det seg at det heller ikke betydde det jeg først hadde trodd det betydd. Jeg liker sånne oppdagelser.

  28. mai 2011 at 6:21 am Reply
 • Elena

  Ord er veldig interessante!

  28. mai 2011 at 8:16 am Reply
 • Celinn

  sv: tusetusentakk! har lett så utrolig mye på 1000 blogger om jeg fant svaret, så kom du å forklarte alt! tusentakk!:D

  28. mai 2011 at 3:29 pm Reply
 • Marit

  Ord kan være så fint! :) Leste mye når jeg var liten, og har derfor fått høre at jeg har et fint orforråd:)

  28. mai 2011 at 4:27 pm Reply
 • Trille

  Dette var innlegget sitt. Elsker bokstaver, ord, setninger og språk. Nye ord, uvanlige ord, alle er de velkommen her hos meg.
  Fine ord du lister opp, jeg har dem alle i mitt ordforråd. Likevel utpeker ett ord seg her; propaganda. :) Hører på Briskebys “Propaganda” for tiden, og samtalen som føres akkurat nå i boken jeg leser, handler om nettopp propaganda. Gøy, vel? :)

  28. mai 2011 at 10:58 pm Reply
 • Olivia

  Elsker å lære nye ord, og ikke minst å bruke dem!:D

  28. mai 2011 at 10:59 pm Reply
 • Linda

  Digresjon! :P Love it! Ma høres liksom litt smartere ut når man bruker det. Hehe! Ord er moro!

  29. mai 2011 at 3:01 pm Reply
 • Siv

  Elsker nye ord! Det var ei stund for noen år siden, da jeg leste gjennom ordboka. Eller, jeg kom ikke lengre enn til A… Og jeg husker ikke egentlig noen av de nye ordene jeg “lærte” :p

  5. juni 2011 at 5:40 pm Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!