Hva betyr det å ta vare på leserne sine?

22. mai 2011

Som blogger er du opptatt av leserne dine, er du ikke? I know I am. Jeg tror med stor sikkerhet at leserne er det som betyr mest for oss bloggere, for hvor hadde vi vel vært uten dem? De fleste mennesker liker å få respons på det de poster, og jeg er intet unntak. Så tar vi vare på disse leserne våre, slik at de skal ha lyst til å komme tilbake til oss? Jeg har skrevet ned en liten liste over det jeg mener man kan gjøre for å ta vare på leserne sine. Jeg er helt sikker på at mange av dere har andre ideer, tanker og kanskje er uenig. La oss diskutere i kommentarfeltet da vel! Hva mener du det betyr å ta vare på leserne sine, og hvor viktig er det for deg?

 1. En ting jeg har lagt merke til hos meg selv er at når jeg går inn på bloggene til leserne mine er det ofte slik at jeg kommenterer på innleggene deres bare for å kommentere. Bare for å vise at jeg er takknemmlig for at de følger bloggen min, og gi litt tilbake. Men i det siste har jeg prøvd å være bevisst på å kommentere slik at bloggeren skjønner at jeg virkelig interesserer meg og har lest det hun/han har skrevet. Så ikke kommentaren bare blir “Å, så fint innlegg”. Dette er noe jeg vil arbeide mer med fremover også. Vet ikke om jeg er alene om det, men jeg synes det er mye mer givende å få en kommentar med et visst innhold enn “bare” “Fint innlegg, jeg liker bloggen din”.
 2. Det er lov å gi konstruktiv kritikk til andre bloggere! Av og til føler jeg at det på en måte er en uskreven regel at man bare må si positive ting til leserne sine og de bloggerne man følger, men dette synes jeg er feil. Selvfølgelig er det viktig å løfte opp bloggeren på det han/hun er god på, men det er også lov å komme med saklig kritikk på en ordentlig måte. Så om noen dere har fått litt kritikk hos meg er det bare fordi jeg liker bloggene deres og ser potensiale til forbedring, og jeg gjør det bare for å være vennlig. Så vet dere det.
 3. Det er lov å komme med forslag til leserne sine om hva de kan skrive om. I stedet for at man “irriterer” seg over at noen bare skriver om én ting, eller lignende, så er det lov å si i fra.
 4. Lag en side der leserne dine kan introdusere seg, slik at du har bedre oversikt over hvem dem er. Og når vi er inne på temaet synes jeg at alle dere som ikke har gjort det skal ta dere en tur til min “Introduser deg” side og skrive litt om dere selv.
 5. Skryt av leserne dine jevnlig i innleggene dine, om du synes de har gjort en bra jobb. Dette gjelder selvfølgelig også andre bloggere (som ikke er en fast leser hos deg), men jeg synes man bør ha et ekstra syn til leserne sine. De fortjener det faktisk!
 6. Svar leserne dine når de spør om noe og vis takknemmlighet for ros og kritikk. Jeg pleier å svare på spørsmål jeg får både i mitt eget kommentarfelt (slik at de andre leserne kan lese svaret), pluss at jeg også svarer i kommentarfeltet til den som spurte. På den måten er jeg sikker på at det når frem. Ida Wulff har jo fått kritikk for at hun i liten grad svarer på leserne sine spørsmål. Man kan jo forsvare dette med at hun er en av de mest leste bloggerne i Norge, og dermed er det vanskelig å få svart dem alle sammen. Men tenk da på f. eks Caroline Fotballfrue! Hun er per dags dato antageligvis den mest leste bloggeren i Norge og hun er utrolig flink å svare på spørsmål hun får i kommentarfeltet sitt (og hun får utrolig mange kommentarer!). Så jeg mener at uansett hvor mange lesere man har så kan man alltids anstrenge seg litt lengere for å svare på spørsmål man får.
 7. Sist, men alldeles ikke minst, ha en ordentlig linkeside der du både linker til leserne dine og de bloggerne du generelt leser. Dette synes jeg er utrolig viktig på en blogg, og er noe av det første jeg ser etter. Jeg skal forresten oppdatere min linkside snart slik som Nina har gjort det, for det synes jeg var så fint. Håper det er greit, Nina?
Share:
Previous Post Next Post

24 Comments

 • Elin

  Jeg blogger egentlig ikke for å få flest mulig lesere, men er jo veldig koselig med lesere det må jeg også innrømme:) jeg svarer alltid på kommentarene på bloggen min og jeg er flink til å kommentere på andres blogger. Jeg skriver sjelden “å så fin blogg du har” eller slike ting. Jeg kommenterer helst på innlegg hvis jeg har noe å skrive som er til innlegget eller så lar jeg være å kommentere:)

  22. mai 2011 at 2:29 pm Reply
  • Caroline

   Ja, slik tenker jeg også mange ganger. Om jeg ikke har noe spesifikt å kommentere er det nesten best å la være. Ellers blir det litt falskt. Men det er ikke alltid jeg er like fokusert på dette, dessverre. Men jeg er bevisst på det i det minste, he he.

   22. mai 2011 at 2:32 pm Reply
 • Marlene

  sv: Tror dessverre ikke bøkene er oversatt til norsk enda. Ikke som jeg har sett ihvertfall. Håper de blir oversatt en gang!

  Oi, er den enda for liten? Jeg synes den er kjempestor, haha. Skjer noe rart med skriften om jeg gjør den bare ett hakk større. Skriften blir så spredt, og veldig mye større. Vet ikke hvorfor det skjer, kanskje det har med skriftypen å gjøre eller bare blogg.no, men jeg får altså ikke gjort den større nå.
  Kan prøve med en an skriftype neste gang jeg skifter design. Takk for at du sier ifra! :)

  22. mai 2011 at 2:45 pm Reply
 • Marlene

  Og forresten: jeg lagde litt større linjeavstand, så ikke teksten står så tett. Så kanskje det er bittelitt lettere å lese :)

  Og nå har jeg lest igjennom hele innlegget ditt. Utrolig mye bra du får fram :) Det er viktig og ikke minst gøy å ta vare på leserne sine! Spesielt om man vil få fram bloggen sin, og ha flere lesere. Gode tips!
  Jeg kan si at jeg er dårlig å ta vare på mine lesere for tiden. Bloggen er bare ikke så viktig for meg som den var før, så jeg prioriterer ikke leserne av bloggen min, tar meg ikke tiden til det. Og det er litt synd.. Så fort jeg har bedre tid og blogglyst skal jeg bli flinkere til det!

  22. mai 2011 at 2:52 pm Reply
 • Marlene

  sv: Det så faktisk anderledes ut på din skjerm, enn min. Det er bra du sier ifra!

  Ja, jeg skjønner ikke greia, den vil ikke “huske” noen, så alt må fylles inn hver gang. Er skikkelig irriterende, men jeg finner ikke ut hvordan jeg får fikset det.. :(

  22. mai 2011 at 2:55 pm Reply
 • Siv

  Veldig fint skrevet! Det om kommentarene er så sant, så sant! Så liker jeg det du sier om kritikk og det om å linke til de man leser : )

  22. mai 2011 at 3:46 pm Reply
 • Nina

  Selvfølgelig er det greit!:) Linkesiden min er selv inspirert av http://maria.vinterblomst.com, og jeg blir like glad hver gang jeg kommer over en sånn lang liste med linker, for jeg finner mange flere blogger jeg liker på det viset enn via topplister og sånt.

  Jeg er spesielt enig med deg i punkt 1. Enkelte blogger leser jeg uten å kommentere, men så er det noen jeg alltid prøver å kommentere på, bare fordi jeg vet mange av dem gjør det samme for meg, og fordi jeg vil vise at jeg har lest innlegget og liker det de sier=)

  22. mai 2011 at 4:21 pm Reply
 • Silje Louise

  Veldig sant! Jeg kan nok bli enda bedre på å ta vare på leserne mine jeg også. Takk for tips :)

  22. mai 2011 at 4:28 pm Reply
 • Silje Louise

  //De kan jeg prøve på! :)

  22. mai 2011 at 5:24 pm Reply
 • astridterese

  Det er en masse flotte og gjennomtenkte råd du kommer med her. Jeg kan absolutt bli flinkere på å gi skikkelig gjennomtenkte kommentarer!

  Sv: Meld deg gjerne på lesesirkelen (link under fanen 1001 bøker). Du velger selv hvilke bøker du ønsker å lese :-)

  Ha en riktig god søndag!

  22. mai 2011 at 5:24 pm Reply
 • maria

  / ååh tusen hjertelig takk! nå ble jeg glad, ihi

  22. mai 2011 at 5:47 pm Reply
 • Hilde

  Jeg prøver også å skrive gode kommentarer på andre sine blogger, men noen ganger finner jeg det utrolig vanskelig å kommentere skikkelig bra. Men jeg er veldig enig i det du skriver, og jeg besøker alltid bloggene til de som kommenterer hos meg og gir dem en liten eller stor kommentar. Jeg føler det i alle fall slik at en blogger setter pris på leserne sine når han/hun kommenterer tilbake. Da er det også mye mer motiverende å kommentere på andre blogger når jeg får en kommentar tilbake :) Men jeg misliker sterkt at enkelte svarer på absolutt alt du kommenterer og bare det, om du skjønner. Det er så unødvendig å svare på de småtingene man kommenterer på. Og når det bare er sv: blablabla og ingenting mer, da blir jeg frustrert :p Min lille grunnregel er kommenter på innlegget først, to avsnitt og så sv eller // ;p

  22. mai 2011 at 6:20 pm Reply
 • Cathrine E.N - fotografi

  Jeg kommenterer alltid saklig tilbake, det har jeg alltid gjort og det er noe jeg er litt småstolt av :p

  Ellers synes jeg du hadde med mange gode og kreative punkter.

  22. mai 2011 at 7:01 pm Reply
 • Lillesmurf - Kari

  Veldig mange gode tips :) Likte godt dette med introduser deg :D

  22. mai 2011 at 7:39 pm Reply
 • liseliten

  Gode punkter! Nr. 4 så litt spennende ut, den er ny for meg. Jeg setter stor pris på leserne mine, og i utgangspunktet har jeg alltid tenkt at jeg skal besøke alle som kommenterer, og selvfølgelig svare. Men jeg kjenner at det noen ganger er ganske tungt og tidkrevende å få tid til å besøke, lese og kommentere ALLE. Men jeg prøver. De skulle bare visst, alle sammen, hvor takknemlig jeg er :) Å svare på spørsmål i sitt eget kommentarfelt burde være en selvfølge. Kom nylig over en blogg jeg har begynt å følge, og der var det aldri svar å få da jeg la igjen ganske konkrete og greie spørsmål, det er litt demotiverende. Og ja, jeg liker å linke til andre (men kunne sikkert gjort det mer også), jeg blir jo så glad når andre linker til meg, eller tipser om andre og nye bloggere.

  22. mai 2011 at 8:40 pm Reply
 • Milla

  så utrolig bra innlegg Caroline! eg prøve alltid å passa på at eg e “meg sjøl” uansett kor eg kommentere, og hvis eg får kommentar fra ein eg aldri har sett/hørt fra så passe eg på at eg lese og kikke litt på bloggen derras før eg seie takk, for då kan eg gi no tebake i tillegg ;)

  / hehee, tusen tusen takk ;)

  22. mai 2011 at 10:44 pm Reply
 • marchi

  Utrolig bra skrevet! Likte spesielt punktene med konstruktiv kritikk og “introduser deg” :)

  23. mai 2011 at 10:53 am Reply
 • johanna

  heisann, jeg klikket meg bare helt tilfeldig inn på denne bloggen, og har nå lest gjennom mye av arkivet ditt! si hei til din nye leser, hihi.
  er så enig i deg med flesteparten av punktene. det å ta vare på bloggleserene sine er kjempeviktig.

  23. mai 2011 at 5:04 pm Reply
 • Phoebe

  Fantastisk innlegg med masse gode tips :-)

  Huff, jeg er nok ikke flinkest i verden til å følge opp leserne mine dessverre. Skal prøve å skjerpe meg litt, men jeg er bare så fjern og sliten om dagen at alt blir litt halvveis. Anywho… Skal skjerpe meg !

  23. mai 2011 at 8:03 pm Reply
 • Lillesmurf - Kari

  Herlig innlegg og veldig gode tips <3

  SV: Tusen takk, Caroline <3

  24. mai 2011 at 10:02 am Reply
 • Speilvendt

  Flott innlegg, Caro! Jeg var egentlig bare innom (jeg leser knapt blogger for tida) for å si at jeg eeeeeelsker spotifylista di Når du vil reisa te ein aen planet. Flink til å finne musikk, er du! Digger om du oppdaterer den i ny og ne med nye, fine låter. Stooor klem til deg!

  24. mai 2011 at 8:29 pm Reply
 • Elise

  De verste kommentarene jeg vet om er “fin blogg!” og “fint innlegg!”, greit om man skriver litt til slik at det virker som om man faktisk leser litt på bloggen før man kommenterer :p Nina sin linkeside er veldig fin! Jeg liker kjempegodt å svare på spørsmålene til leserne mine, og setter stor pris på alle :) Kjempefine tips du kommer med!

  24. mai 2011 at 9:33 pm Reply
 • Kristel

  Kjempegodt innlegg dette. Har tenkt litt på dette med “introdusert deg selv” – så må prøve å få lagt til en slik side på bloggen min i nærmeste framtid – om jeg husker det .. Lever litt i ammetåka enda.. :P

  25. mai 2011 at 11:48 pm Reply
 • Carina

  Jeg skryter alt for lite over leserne mine, og skriver ALT for sjeldent om andre bloggere. Er nødt til å bli flinkere til det, for jeg er veldig enig i at det er utrolig viktig.

  Kjempegodt innlegg, Caroline, som alltid!

  27. mai 2011 at 7:00 pm Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!