Bokanmeldelse: “Akilles” av Kristian Klausen

18. februar 2011

Dette er en anmeldelse for Cappelen Damm og Bokbloggturnéen. Før meg var det Lady Netta som skrev en god anmeldelse som du bør sjekke ut, og i morgen skal Inga Lill si sin mening om “Akilles”.

Akilles – skrevet av Kristian Klausen.

Denne romanen ble utgitt 13.01.11 av Cappelen Damm, er skrevet på bokmål og har 176 sider. Omslaget som dere ser på bildet til venstre her er laget av Terese Moe Leiner.

Fortelleren i denne boken er 24 år og en kunstner. Eller, det er i allefall det han har ambisjoner om å bli en vakker dag. I midlertidig havner han opp som gymlærer på en videregående skole i Drammen, noe han ikke stiller seg helt positiv til i starten. Etterhvert merker han at gymsalen og garderobene åpner en ny verden for han. Både kunsterisk og på andre måter. Han merker at gym er et spill, en kamp for tilværelsen.

Det som jeg kan trekke opp som positivt er hvordan Klausen bruker beskrivelser på en fortreffelig måte. Et eksempel på akkurat dette kan du se på dette lille sitatet.

Hadde jeg noen favoritter blant guttene? Egentlig ikke. De som utmerket seg innen en idrett, bar ofte preg av å komme fra ressurssterke hjem, der det var tydelig at det stod en pappa bak, og dette bød meg imot.”

Han trekker også frem tabubelagte temaer, og tør å skrive om dem. Jeg liker spesielt hvordan han beskriver følelsene til fortelleren når han får vite at elevene synes han lukter svette. Dette synes jeg var interessant, og man blir nesten litt pinlig berørt selv.

Men dessverre forsvinner mye av handlingen og spenningen i hvordan Klausen velger å hoppe fra nåtid til fortid. Når han gjør dette mister han i allefall meg litt, og det blir tungt å lese. Dessuten synes jeg bokens generelle handling er litt lite spennende. Om den hadde vært mer reflekterende kunne spenningen kommet tilbake i dette, men jeg synes det er mange skildringer av fortid og mytologi.

Denne boken falt nok ikke helt i smak hos meg. Klausen skriver jo godt og beskrivende, men handlingen fenget meg ikke og dermed ble det ikke den leseropplevelsen jeg kanskje hadde forventet.


Share:
Previous Post Next Post

3 Comments

 • Lillesmurf - Kari

  Den boken vil jeg lese. Takk for tips <3

  19. februar 2011 at 11:24 am Reply
 • Akilles | Bokbloggturnéen

  […] Carolines verden: “Denne boken falt nok ikke helt i smak hos meg. Klausen skriver jo godt og beskrivende, men handlingen fenget meg ikke og dermed ble det ikke den leseropplevelsen jeg kanskje hadde forventet.” […]

  19. februar 2011 at 7:22 pm Reply
 • Dorthea

  Denne boken hadde jeg lyst til å lese, men fikk ikke vilja mi hos Cappelen ;)

  20. februar 2011 at 10:43 am Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!