Den merkelige hendelsen med hunden den natten

17. desember 2010

Dette er en bok jeg gjerne vil dele med dere. En fantastisk, nydelig bok. Mange har nok lest den før, siden den er veldig kjent, men til dere som ikke har lest den… Les den!

Den merkelige hendelsen med hunden den natten er en roman skrevet av den britiske forfatteren Mark Haddon. Boka vant i 2003 prisen «Whitbread Book of the Year». Tittelen er et sitat som stammer fra den fiktive detektiven Sherlock Holmes i Sir Arthur Conan Doyles korte historie «Silver Blaze» fra 1893. Boka er skrevet i jeg-form hvor hovedpersonen er en 15 år gammel gutt fra byen Swindon i Wiltshire i 1998 som lider av Aspergers syndrom, en mild form for autisme.

Christopher drømmer om å bli vitenskapsmann og astronaut, og har en spesiell hang til kompliserte matematiske utfordringer. Tallenes entydighet inngir ham trygghet. Og det er på grunn av hans tallfiksering at vi får vite at denne fortellingen begynner syv minutter over midnatt. Nøyaktig.

På dette tidspunktet, midt på plenen foran huset til naboen Mrs. Shears, finner Christopher puddelen hennes Wellington død, med en høygaffel stukket gjennom kroppen. Et mord har altså funnet sted, og Christopher, som er en stor tilhenger av Sherlock Holmes, bestemmer seg for å finne ut hvem og hvorfor. Det skal vise seg at Christophers strabaser for å nøste opp mordgåten, også bringer ham til bunns i uklarheter rundt hva som skjedde med moren et par år tidligere.

Boka gjøres i disse dager til film under regi av amerikanske Steve Kloves.

Kilde: Wikipedia og Bokklubben.

Boken er helt fantastisk fin. Den tar deg med på en reise du ikke lett vil glemme, og gir deg nye perspektiver på mennesker. Den åpner rett og slett øynene dine, og gir deg større forutsetninger for empatiske handlinger. Spør du meg. Herlig, herlig bok! Litt fin, litt trist, litt skremmende og litt rar.

Share:
Previous Post Next Post

6 Comments

 • Karoline

  Å, den boka er fin, har lest den to ganger hvert fall og nå minnet du meg på den så i 2011 skal jeg jaggu få lest den igjen tenker jeg ;) Men jeg syns virkelig dette er en utmerket bok med flott tittel, kul hovedperson og en virkelig interessant historie så jeg er enig med deg i at dette er en bra bok da i alle fall =D

  Ha en fin dag!

  17. desember 2010 at 8:12 am Reply
 • Lady Netta

  Den er bare kjempefin og artig :D

  17. desember 2010 at 3:47 pm Reply
 • Elin

  Enig – ei knakende god bok. Anbefaler å lese den på orginalspråket, selvsagt, den er opprinnelig skrevet på engelsk. :)

  17. desember 2010 at 7:40 pm Reply
 • eigenarta

  Den har jeg lest. Helt herlig.

  18. desember 2010 at 7:29 pm Reply
 • Norman

  Har boka på “Skal lese”-lista mi hos bokelskere. Den virker veldig interessant! Var oversettelsen bra, eller er det kanskje bedre å lese den på engelsk?

  Så også et innlegg du skrev for en eller to uker siden:
  The catcher in the rye er helt fantastisk bra! Vi måtte lese den på VG1, da jeg gikk på allmenn i Tyskland, og jeg var ganske begeistret. 1984 fikk jeg i julegave, i tillegg til “Sjokkdoktrinen” av Naomi Klein og “Jonas” av Bjørneboe. 1984 fantes bare på engelsk, så jeg. Trodde egentlig jeg fikk lese den på norsk, men den norske utgaven selges vel ikke lenger?

  God jul forresten :-)

  24. desember 2010 at 8:54 pm Reply
 • Caroline

  Norman: Hei! Jeg har bare lest “Den merkelige hendelsen med hunden den natten” på norsk, så vet ikke hvordan den er på engelsk. Men jeg synes i alle fall den var bra på norsk.

  Jeg tror ikke 1984 er å finne på norsk, nei. Uheldigvis. Jeg bestilte den, og trodde den var på norsk, men det var den ikke. Men jeg lurer på om jeg skal prøve å lese den på engelsk, selvom jeg ikke er god i engelsk. Jeg har lest litt, og det er overkommelig.

  God jul!

  24. desember 2010 at 11:48 pm Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!