Eksamenstips

10. november 2010

Eksamen er for mange rett rundt hjørnet, og jeg tenke i denne sammenheng å komme med noen små tips som jeg har erfart selv på veien til min bachelor. Jeg vet ikke om denne guiden hjelper mye for dere som har økonomifag og slikt, siden jeg har eksamner som er bygd opp på en helt annen måte. Denne guiden er kanskje best for oss som studerer slike fag der det egentlig ikke er noen bestemt fasit, men man må reflektere seg frem til løsninger og svar. Jeg har i alle fall fått gode resultater ved å bruke disse småtipsene.

Tips til hjemmeeksamen:

 1. En av foreleserne mine sa en gang “Vet du ikke hva du skal skrive? Da må du skrive!”. Altså… Om du står fast og ikke helt vet hva du skal skrive eller hvordan du skal bygge opp oppgaven din, da burde du finne noen fagbøker innenfor temaet ditt og rett og slett begynne å skrive ned ting du synes er viktig i forhold til ditt tema. Bare skriv masse. Trådene kan man samle senere. Dette er et utrolig viktig og nyttig tips.
 2. Lån deg bøker om å skrive gode oppgaver. Der får du mange gode tips. Jeg tror sensorene ser mye på hvordan man skriver en oppgave. Jeg fikk en gang godkjent en oppgave som hadde en ganske alvorlig feil, fordi jeg skrev så bra.
 3. Prøv alltid å drøfte flere teorier opp mot hverandre, det er der B og A karakterene ligger.
 4. Prøv å tenke litt utenfor boksen, litt annerledes. Finn noe spennende å skrive om, ikke noe helt vanlig.
 5. Drikk masse vann mens du skriver, og ta regelmessige pauser. Sunn mat er også bra, ca. hver 3. time.
 6. Vær nøye med kildehenvisningene dine, de er veldig viktige.
 7. Aldri bruk setninger som “årsaken skyldes…” eller “dette begrepet er synonymt med ordet…”.

Tips til forberedelse av skoleeksamen:

 1. Finn frem alle de gamle forelesningsnotatene du har fra året som har gått. Les igjennom disse, det er gjerne det du lærer på forelesningene som er det viktigste å få med i en eksamen.
 2. Gå sammen med en annen i klassen og hold forelesninger for hverandre i forskjellige temaer. Dere sparer tid på dette, pluss at dere lærer utrolig mye mer fordi dere må reflektere.
 3. Bruk illustrasjoner til å huske. Jeg skulle for eksempel huske navnet “Bronfenbrenner” til min forrige eksamen. Da tenkte jeg på en bro, oppå broen sto det en fe og broen brant. Bron-fen-brenner. Sånn husket jeg mange navn og teorier. Det hjalp helt utrolig godt!
 4. Sett av litt tid hver dag til å gjøre noe gøy, noe annet enn eksamen.

Tips til skoleeksamen:

 1. Ta på deg behagelige, rene klær. Og vær helst nydusjet. Du føler deg bare så utrolig mye bedre, og det har faktisk mye å si.
 2. Smør det en god matpakke med noe du liker skikkelig godt. Ta med noe varmt å drikke også kanskje. Og gjerne en del frukt. Fruktsukker fungerer på samme måte som sukkeret i sjokolade, men fruktsukkeret holder energien din vedlike mye lenger enn vanlig sukker.
 3. Når du får oppgaven så ikke se på den! Legg den vekk, ta et kladdeark, og skriv ned alt du tenker på og har i hodet av ting du må huske. Når du har fått ned alt du må huske, SÅ kan du se på oppgaven. For da har du tømt hodet ditt for alt du må huske, og det er lettere å konsentrere seg.
 4. Når du ser på oppgaven kan du begynne å lage en disposjon, hvordan du vil legge opp oppgaven din. Jeg kladder ingenting når jeg skriver skoleeksamen, jeg bare følger disposisjonen min. Og jeg ble akkurat ferdig til vi måtte stoppe. Jeg har rett og slett ingen tid til å kladde. Mitt tips er å følge en disposisjon i stedet for å kladde.
 5. Ta mange pauser, trekk frisk luft. Jeg tok pauser hele tiden, og det klarnet opp hodet mitt.

Lykke til!

Share:
Previous Post Next Post

11 Comments

 • Anette

  Masse gode tips, kanskje jeg må bruke noen av de ettersom jeg skal ha eksamen om bare to uker..

  10. november 2010 at 3:16 pm Reply
 • Milla

  gode tips, eg hadde virkelig tatt i bruk de hvis eg sko hatt ein eksamen ein gong ;)

  10. november 2010 at 3:49 pm Reply
 • Muffin

  Eksamen føles som en eeeevighet siden jeg hadde. Og jeg elsket det. ;P Seriøst. :)
  Masse lykke til! Når du er ferdig har du fått bevise mye du kan!

  10. november 2010 at 4:16 pm Reply
 • Naitzel

  Veldig nyttige tips! Og perfekt timing! Har eksamen i mediekommunikasjon imorgen :O

  10. november 2010 at 4:27 pm Reply
 • Elin

  Uansett type eksamen/innlevering er det viktig med struktur på den. Lag gjerne overskrifter. :)

  10. november 2010 at 9:09 pm Reply
 • Heidi

  Å bare lage diposisjon fremfor å kladde synes jeg er et godt tips. Jeg bruker kanskje tre kvarter på disposisjonen min, men den pleier å være ganske grundig med alle relevante stikkord. Heldigvis fikk jeg tipset før min første høgskoleeksamen, og det betød mye, for jeg hadde aldri i livet rukket å kladde først. Egentlig rekker jeg ikke å spise matpakke heller, så jeg har begynt å bare ta med sjokolade og drikke – kanskje kjøper jeg boller. Det er ikke så sunt, men under eksamenen drives jeg av adrenalin, slik at jeg er helt kake når den er over uansett hva jeg har spist.

  10. november 2010 at 9:39 pm Reply
 • Sunslayer

  Kjempeflotte tips!

  10. november 2010 at 11:03 pm Reply
 • Rebecca Malin

  Godt å se det er flere som forbereder seg til eksamen nå som tiden renner ut før jul! :) lykke til :)

  10. november 2010 at 11:08 pm Reply
 • KAYSO

  Maaange gode tips der! et jeg har merket meg skikkelig mens jeg studerte også er at det er veldig viktig å få med seg ting som blir sagt på forelesninger, da dette ofte er hva eksamenen din vil handle om. Så følg med, ta notater og let i teori om de temaene :)

  LYkke til i eksamensperioden :)

  12. november 2010 at 4:14 pm Reply
 • FRIDA

  WOW! Utrolig mange bra tips – håper det er ok at jeg kopierte tipsene å la de inn på et Word-dokument på skolepc’n min. Geniale tips! :-)

  18. november 2010 at 11:05 pm Reply
 • Lady Netta

  Kjempebra! :) Jeg hadde eksamen på fredag, så da skulle jeg kanskje ha lest denne da. Men har en på torsdag og neste fredag også, så da får jeg brukt det da :) Takktakk!

  20. november 2010 at 10:41 pm Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!