Tømme hodet

14. august 2010

Jeg ser ned på tastaturet mitt. Det lyser i en behagelig stemning mot meg. Jeg ser mange bokstaver. Drøssevis. Bokstavene danner ord. Ord kan man smake på, på samme måte som man smaker mat. Ordet “sirene” smaker surt. Som et sitrondrops. “Fyrtårn” smaker en blanding mellom lakris og nype-te. Dessuten synes jeg ordet “bok” smaker marengs. Seig marengs.

Noen bøker bør en smake på – andre bør en sluke – noen kan tygges og fordøyes.

Det er rart hvordan ordene kan påvirke oss. Noen ord kan få oss til å le, mens andre ord får oss til å gråte. Noen ord gir oss mot og styrke, mens andre bryter oss ned. Kanskje så langt ned at vi aldri kommer opp igjen. Ordene kan også gi oss brilliante ideer, eller ta oss ut på fantastiske reiser vi ikke trodde var gjennomførbar. Det kan dukke opp drager, svaner som snakker og land der det vokser trær som er hundre meter høye. Plutselig kan du fly, og sitter på den øverste grenen, i det øverste treet. Alt kan skje i ordenes verden. Det er derfor jeg elsker å lese bøker. Og snart planlegger jeg å lese Gullivers Reiser, fordi det jeg har hørt om den er så fantastisk. Har du lest den? Og forresten, om du har lest Kabalmysteriet, husker du den brusen som hadde så utrolig mange smaker? Og “Bolleboken” som måtte leses med forstørrelsesglass i et bilsete på vei til Italia? Husker du da Matilda gikk tom for barnebøker å lese på biblioteket, så hun lånte mattebøker og lærte seg de vanskeligste formler? Eller da Boktyven stjal sin første bok?

Jeg vil høre hva som du synes er magisk å lese. Hva som lar deg fly til et land langt borte, og som gir deg gode følelser. Del det med meg, og de andre leserne. Fortell hva du husker, hva du smilte av og hva du aldri glemmer.

Creative Commons Lisens – Bildet er tatt av Imh.

Share:
Previous Post Next Post

12 Comments

 • Marie

  Jeg har tre serier som får meg til å ta meg langt borte. Den ene er så klart Harry Potter. Harry Potter har vært en del av livet mitt i ti år nå, og det er en serie som har betydd mye for meg. De to andre er to manga-serier, men der er det jo også ordene som teller, for det er jo ikke en historie av bare bildene i boka. De to seriene heter FullMetal Alchemist og Fruits Basket. :)

  14. august 2010 at 10:49 am Reply
 • Carina

  For en fantastisk tekst!! Spørsmålet du stiller må jeg tenke litt mer på, for jeg har virkelig ikke tenkt over det før.

  Men igjen, elsket denne teksten, Caroline!!

  14. august 2010 at 1:33 pm Reply
 • Muffin

  Dette innlegget var nydelig skrevet, Caroline! :) Likte det godt. Å lese er bare helt fantastisk og jeg er utrolig takknemlig for at jeg får glede av det. Synes oppriktig synd på de som ikke har noen glede av å lese, men de merker kanskje ikke så mye negativt med det selv. ;P
  Har lest utrolig mye opp igjennom barndommen, men må si sommeren da jeg leste Roots av Alex Haley sitter sterkt i minnet. Elsket den boken! Harry Potter har så klart også gjort sitt inntrykk, det var de bøkene som lærte meg å både skrive, snakke og forstå engelsk. :) Takk for det, J.K.Rowling! Elsket også bøkene til Sue Monk Kid (Bienes hemmelige liv og Havfruestolen), samt Vindens Skygge av … et eller annet. Liker absolutt aller best å lese på engelsk, vet ikke hvorfor.
  Ellers er jeg alltid ute etter nye bøker å lese, selvom tiden strekker mindre og mindre til. :P Ferier er den ultimate leseperioden.

  14. august 2010 at 1:45 pm Reply
 • Vegard Wikeby

  Alkemisten tok meg på en fantastisk reise, en bok som appelerte rett til hjerteroten om det å drømme og faktisk lete etter drømmen når man har sjansen, som er hver eneste dag.

  Antageligvis en bok de fleste har lest, men for de få som jeg en gang var iblant, har du nå enda en grunn til å lese dette lille mesterverket.

  14. august 2010 at 2:10 pm Reply
 • Benedike

  “Harry Potter og de vises stein” var utrolig bra.. Den fikk meg til å førle at jeg var på Galtvort og jeg elsket det!!
  Og “I et speil, i en gåte” fordi den var så magisk.. Lo ikke så mye, men den var bra og magisk!

  14. august 2010 at 3:42 pm Reply
 • bente

  Så fint innlegg :) Jeg aner ikke hvor mange bøker jeg har lest oppigjennom barenårene, men at det har passert mange tusen til dags dato er jeg ikke i tvil om. Jeg var (og kan fremdeles være) en skikkelig lese hest. Jeg har to barnebøker jeg husker jeg likte veldig godt, men jeg husker ikke hva de het eller hva de handlet om. Det må jeg forsøke og finne ut :)

  14. august 2010 at 6:07 pm Reply
 • Martine

  Jeg har alltid vært veldig glad i å lese, sluker bok etter bok.. Nå har jeg desverre ikke så mye tid pga pensum, men leser alltid mye i ferier.. Men når jeg var liten måtte vi alltid ha med flere bæreposer med bøker til meg på feriene! ;)

  14. august 2010 at 9:29 pm Reply
 • Lillesmurf - Kari

  Utrolig bra skrevet :) Jeg elsker å lese bøker og har selv kjøpt meg to nye bøker i Bergen i helgen. Gleder meg til å starte på de begge :)

  14. august 2010 at 10:29 pm Reply
 • Marte

  Hm.. Hsuker hvordan jeg leste den første bokserien min, om ei som gifta seg og blei storbondekjerring. Aner ikke hvorfor akkurat den, men det var den som fenga da, selv om ingen andre på min alder ville lest noe slikt, verken da eller nå.

  Også husker jeg boken som fikk meg til å sende falskt kjærlighetsbrev til bestevenninna mi, som fikk meg til å gråte av dårlig samvittighet flere uker etterpå.

  Jeg husker hvordan jeg første gangen virkelig oppdaget Harry Potter, og leste tre bøker på rappen.

  Her om dagen kjøpte jeg en bok, første gangen på veldig lenge. Det var en rar følelse, akkurat som når man lurer på om det virkelig var verdt det. Samtidig som man nesten ikke kan vente med å åpne opp på første side og havne midt inni en annen verden.

  Bøker er herlige! =)

  14. august 2010 at 11:06 pm Reply
 • Speilvendt

  Åååh, takk for at du minte meg på bolleboken og brusen i en av mine favorittbøker!!

  Har du lest Enke for et år av John Irving? Min favorittbok, tror jeg. Det handler veldig mye om “stemning” når man bedømmer en bok, og den boka ga meg en slags magisk følelse. Levde meg helt inn!

  15. august 2010 at 9:47 pm Reply
 • marchi

  Morsomt innlegg! Jeg var en skikkelig lesehest da jeg var liten og var fast inventar på biblioteket, noe som resulterte i at biblotekaren spurte meg om bøker i tillegg til at jeg fikk en hinsides fantasi når det kom til stilskriving på skolen.

  Lesegleden startet da jeg var liten og mamma leste alle Anne Cath. Vestlybøkene for meg. Så fortsatte jeg selv og leste serier på serier. Det var en serie som het bestevenner husker jeg. Skikkelig koselig serie om jenter og intriger. I tillegg likte jeg bøkene om Markus av Klaus Hagerup, hver jul leste jeg julemysteriet, og ellers kastet jeg meg over det meste jeg fant interessant på biblioteket. Den fineste og tristeste boken jeg vet om er Idas dans, og ellers elsker jeg Twilightbøkene og Milleniumstriologien.

  16. august 2010 at 8:18 am Reply
 • Stillness Is The Move

  Å, jeg leste Kabalmysteriet i fjor sommer og den gjorde meg så glad. Det sto så mye fint om tall, universet og tilfeldigheter i den. Innimellom måtte jeg bare legge fra meg boka og tenke litt. Nå om dagen leser jeg Halvbroren av Lars Saabye Christensen. Den er like trist som den er fin og hver setning er nesten like perfekt som i Beatles. Beatles er nemlig min favorittbok og aller best liker jeg dette: “Det er bare musikk som ikke narrer, som ikke gir seg ut for noe annet enn det er. Musikk. Alt det er andre er tomt, løgn.”

  Men jeg leser så sakte at jeg bare har tid til å lese i sommerferien og på hytta.

  19. august 2010 at 8:11 pm Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!