Eget domene?

7. august 2010

NB! Dette innlegget har jeg arbeidet med i lang tid, og jeg håper virkelig det er til hjelp for dere, kjære lesere!

I et hav av gratis bloggportaler velger alikevel noen mennesker å kjøpe et eget domene. I dette innlegget skal jeg fortelle litt om hva et domene er, hva et webhotell er og hva fordelene med eget domene er. Jeg har også intervjuet noen bloggere som har kjøpt eget domene for å høre med dem om hvorfor de tok “steget videre”. Jeg har skrevet dette innlegget med mye hjelp og sitater fra Blogghåndboken, som dere kan få tak i selv på Gratis Bloggkurs. Har selvfølgelig skaffet tiltalelse til å bruke deres materiale. Alt som er skrevet med inntrykk er sitater fra Blogghåndboken.

Hva er et domenenavn?
Et domene er rett og slett en kortere vei til å huske en IP-adresse. Vi har jo alle sammen egne IP-adresser, og i stedet for at dere skal huske en masse tall for å komme til bloggen min, så er www.icarroi.com en kortere vei til målet. Man har også noe som heter “Toppnivå-domene”. Vanligvis er toppnivå-domenene en landskode som .no for Norge, .dk for Danmark osv. I Norge kan du ikke ha et domenenavn med .no om du ikke er registrert med et organisasjonsnummer. Derfor er det ikke mange privatpersoner som bruker .no, men helst bedrifter. Det finnes også toppnivå-domener som ikke er landsspesifikke. De mest kjente er .org, .com, og .net.

Du kan ikke kjøpe retten til et domenenavn, bare rettighetene til å bruke det. For eksempel eier ikke jeg icarroi.com navnet, jeg bare har kjøpt rettighetene til å bruke det navnet. Man må betale inn en sum penger, som regel en gang i året, for å få lov å beholde domenenavnet videre.

Det er ikke nok å ha en nettside i dagens harde konkurranse. Hvis du ønsker å skille deg ut fra mengden av virvaret av nettressurser, er det helt avgjørende å være oppmerksom på faktorer som domenenavn på nettsiden, design, innhold etc.

Hvorfor bør jeg skaffe meg et eget domene?
Du tenker kanskje at du orker ikke bruke penger på en blogg. Du vil ikke legge ned tid i et design. Du føler deg ikke bra nok til å ha et eget domene, for da blir det med en gang så “seriøst”. Du har ikke nok lesere til å skaffe deg et domene. Alt dette er tull. Bare hør på disse fordelene du får ved å skaffe deg eget domene:

Fordelen ved å ha et eget domene og ha bloggen din installert på eget webhotell, er at du da kan styre mye av bruken selv. Eget design, ingen begrensning på bruk, et bedre domene som er lett å huske, og ikke minst mer profesjonelt for kommende kunder og lesere.

 1. Du har rett og slett full kontroll over din egen blogg. Design og innhold.
 2. Annonser velger du selv om du vil ha, og om du vil ha det så bestemmer du selv hvilke.
 3. Det er mye kulere med icarroi.com enn icarroi.blogg.no, right?
 4. Det ser rett og slett mye mer proft ut, og det gir rett og slett et mye bedre inntrykk.
 5. Du har uendelig med muligheter i forhold til design og utseende på bloggen din.

Og her er noen ulemper ved og la være å skaffe eget domene:

 1. Hvis du for eksempel blogger hos blogg.no eller en annen portal, hva gjør du om portalen legges ned? Da slettes jo hele bloggen din. Dette problemet har du ikke med et eget domene, der du styrer alt selv.
 2. Ofte plasserer bloggportalene ut masse reklame på bloggene deres, og du bestemmer ikke selv hva de skal inneholde. Pluss at pengene ikke går til deg.
 3. Det er vanskeligere å huske adressen din, enn om du hadde eget domene.
 4. Søkemotorer som Google og Kvasir setter deg bak i køen når folk søker.

Hvor og hvordan skaffer jeg meg et eget domene?
Det finnes en rekke plasser du kan kjøpe ditt domene på. Jeg bruker selv One.com, som jeg er veldig fornøyd med. De forskjellige leverandørene er listet opp i Blogghåndboken:

1) One.com – Solid domeneleverandør, høy oppetid på server, 24 timers online kundeservice. Ikke integrert løsning for wordpress.org blogg. Krever manuell installering. Ved å bestille domene og webhotell hos one.com, får du også en rabattkupong på kr 400, som du kan bruke gratis til annonsering av bloggen din på Google Adwords.

2) Dreamhost.com – Garanterer hundre prosent oppetid. 24 timers support. Integrert løsning for wordpress.org blogg. Ikke bindingstid. Ikke mulig å bestille .no domener.

3) Hostgator.com – Billig domeneleverandør, høy oppetid på server. Integrert løsning for wordpress.org blogg. Veldig lett å sette opp. Ikke mulig å bestille .no domener.

4) MyNameSpace.com – Billig domeneleverandør, høy oppetid på server. Norsk eier. Integrert løsning for wordpress.org blogg. Veldig lett å sette opp. Ikke mulig å bestille .no domener.

Hva nå?
Når du har kjøpt deg eget domene må du knytte det opp til en bloggportal. Selv bruker jeg WordPress.org (som ikke må forveksles med gratisportalen WordPress.com!), og den er kåret til verdens beste portal. Anbefaler virkelig på det sterkeste å bruke WordPress til alle som ønsker å få seg et eget domene! Det er lett å installere domenet på WordPress. Jeg vil ikke forklare hvordan man gjør det her, men sjekk Blogghåndboken som du får tak i på Gratis Bloggkurs, der står det en flott beskrivelse i 3 steg (på side 8).

Er det ikke dyrt å ha eget domene?
Nei. Spør du meg synes jeg ikke det. Jeg betalte ca. 320 kr første gangen, når jeg fikk domene. Og nå får jeg en regning i året på litt over 200 kr. Husk at jeg har kjøpt hos One.com, og prisene er forskjellig fra leverandør til leverandør. Pluss at jeg bestilte 3000 MB plass, som er den minste man kan bestille. Jeg trengte ikke mer. Man betaler mer for større plass.

Så, til slutt, har jeg snakket med noen bloggere som har kjøpt eget domene. La oss høre hva de har å si.

Kristine, 18 år, http://www.hermig.com/.

Hvorfor ønsket du å skaffe deg eget domene?
Helt siden jeg var 10-12 år har jeg vært veldig interessert i hjemmesider og den slags. Da jeg gikk i 7. klasse, fikk jeg et domene fordi jeg hjalp til på et forum, og da jeg ikke hadde det tilbudet lenger, bestemte jeg meg for å kjøpe et eget. På den tiden ble domenet brukt til en side hvor jeg viste frem dolls (en type digitale papirdukker: http://www.wikihow.com/Make-Pixel-Art-Dolls) jeg laget. Jeg har også hatt en del personlige hjemmesider, men det var ikke før for ca. to år siden jeg begynte å bruke domenet til blogging.

Hvor kjøpte du ditt domene?
One.com. Veldig greit! Det er ikke noe særlig nedetid, du har mye lagringsplass, og det er ikke så verst dyrt heller!

Hvilken plattform blogger du fra (WordPress.org etc)?
Jeg bruker WordPress.

Har du laget designet ditt selv? Hvis ikke, hvordan fikk du hjelp?
Ja, jeg har laget det selv.

Burde man ha mange lesere før man skaffer seg eget domene?
Jeg synes ikke det burde avhenge av hvor mange lesere man har, men av hvor stor interessen man har for det er. Når man kjøper et domene, investerer man jo både tid og penger i det, og da er det greit å vite at det er noe man har lyst til å fortsette med en stund til også.

Binka, 21 år, http://www.elefantzonen.com/.

Hvorfor ønsket du å skaffe deg eget domene?
Da jeg skaffet meg eget domene for 6 år siden (!!!) var det ikke så mange gratis bloggportal-tilbud som det er nå. Det var mange utenlandske tjenester, og de var stappfull av masse ekkel, irrelevant reklame. Dessuten var det heller ikke like mange muligheter for å publisere på nett uten å kunne noe om HTML og webutvikling som det er nå. Så det førte jo til at man fikk interesse for sånne ting, hvis ikke fikk man jo ikke publisert noe. Derfor ble det også interessant med eget domene for å få flere muligheter og mer kontroll over bloggen sin. Nå er det jo sånn at du kan opprette bruker på en bloggportal, og to minutter senere kan du skrive noe og trykke på publiser. Hadde jeg begynt å blogge i dag hadde jeg nok kanskje ikke fått interesse for webutvikling og ikke skaffet meg eget domene. I hvert fall ikke så raskt. Hvorfor skulle jeg det? Hvis du skal ha et eget domene er det uansett viktig at du er kjent med webutvikling, eller kjenner noen som kan hjelpe deg hvis noe går galt. Er du en del av en bloggportal derimot, vil de som eier bloggportalen hjelpe deg. Det er deres ansvar. De tar seg av oppgradering og vedlikehold. Ditt ansvar derimot, er å sørge for innholdet – og det tror jeg er en fordel, i grunn.

Hvor kjøpte du ditt domene?
One.com.

Hvilken plattform blogger du fra (WordPress.org etc)?
Wordpress.

Har du laget designet ditt selv? Hvis ikke, hvordan fikk du hjelp?
Jeg har laget det selv!

Hvordan har bloggen din forandret seg etter du fikk eget domene?
Jeg husker ikke så godt. Som sagt var det 6 år siden, så jeg har egentlig hatt eget domene nesten hele tiden. For meg har dette bloggprosjektet handlet minst like mye om det tekniske bak en blogg, som å lage innholdet.

Burde man ha mange lesere før man skaffer seg eget domene?
Det blir jo vanskeligere å finne deg når du ikke er en del av en bloggportal. Du blir liksom en egen, øde øy i blogghavet. Men så finnes jo Google, og Google finner deg uansett! Så man er jo ikke helt usynlig. Bloggen min har aldri vært en del av et bloggnettverk som vi har i dag på f.eks blogg.no der bloggernes oppdateringer dukker direkte opp på siden. Der jeg hadde bloggen min (eller hjemmesiden som det var den gang) var det mer utlån av webservere der man måtte kode siden sin selv i en hjemmesidegenerator. Det var ikke noen sosiale funksjoner i det hele natt. Ikke kommentarfelt, ikke «ping». Men så har man jo linkelister og kommentarfelt, og søketjenester som sagt, og plutselig har man et lite nettverk likevel. Internett er fantastisk! :) Alt er mulig. Så nei, hvis det er meningen at leserne skal finne deg, så finner de deg. Jeg tror uansett det er like lett å drukne i et stort bloggnettverk som det er å falle utenfor når man ikke er en del av det lenger.

Ulrikke, 19 år, http://askforanswers.nu/.

Hvorfor ønsket du å skaffe deg eget domene?
For å få større frihet til å gjøre hva jeg vil, samt å kunne ha et helt fantastisk design.

Hvor kjøpte du ditt domene?
Domenet er fra fastname.no og webhotellet kjøpte jeg av Bluehost.com. Jeg valgte å kjøpe fra to forskjellige leverandører for å spare litt penger, men vil ikke anbefale andre å gjøre det samme. På grunn av dette ble det nemlig mye rot og knoting, for å få knyttet domenet til webhotellet. Heldigvis har jeg en kompis som kan alt om data og internett, så han fikset det for meg.

Hvilken plattform blogger du fra (WordPress.org etc)?
WordPress.org! Ingen over, ingen ved siden. På wordpress.org har du absolutt frihet til å gjøre som du vil, mens på wordpress.com må du forholde deg til regler, akkurat som på f. eks blogg.no. Du kan ikke sette opp reklame, og du må basere designet ditt på bestemte maler. Du får med andre ord ikke frihet til å bygge ditt eget design.

Har du laget designet ditt selv? Hvis ikke, hvordan fikk du hjelp?
Binka fra elefantzonen.com har laget mitt design. Hun er kjempeflink, forståelsesfull og lett å jobbe med. Designet mitt ble akkurat slik jeg ønsket. Hurra!

Hvordan har bloggen din forandret seg etter du fikk eget domene?
Lesertallet har økt ganske kraftig (akkurat nå står det dog litt stille, fordi jeg ikke har vært så aktiv på bloggfronten). Fra rundt 400 lesere i uka til litt over tusen, på gjennomsnittelig basis. Og det skjedde fort! Jeg har ikke forandret på hva jeg skriver om, men designet ser profesjonelt ut, og tiltrekker nye leseres oppmerksomhet. Design spiller en utrolig stor rolle. Jeg vet om mange utrolig flinke bloggere, som hadde hatt mange flere lesere, om de bare hadde lagt litt jobb og penger i designet sitt.

Burde man ha mange lesere før man skaffer seg eget domene?
Å starte på en bloggplattform som blogg.no er absolutt et godt utgangspunkt, da det er et community, og “mange” vil finne veien til bloggen din uten at du trenger å gjøre noe. Starter du på eget domene på f.eks wordpress må du selv jobbe for å promotere bloggen din, for å vise verden at den eksisterer. Blogger på blogg.no havner også høyt opp i rang hos google, som jo er en fordel. Men hvor mange lesere bloggen din får er i bunn og grunn absolutt opp til deg selv. Det handler om å kunne se hva folk vil ha, vite hvordan du skal selge deg selv, prøve å finne en nisje og prioritere kvalitet fremfor kvantitet.

Reidun Beate, 22 år, http://www.reidunbeate.com/.

Hvorfor ønsket du å skaffe deg eget domene?
For å få mer frihet og for å bli kvitt blogg.no spammen. Det er så slitsomt.

Hvor kjøpte du ditt domene?
Jeg kjøpte det på one.com. Trives veldig godt med de og ikke er de så dyre heller. :)

Hvilken plattform blogger du fra (WordPress.org etc)?
Jeg har forelsket meg i WordPress. Nå kan jeg ALDRI gå tilbake til andre plattformer.

Har du laget designet ditt selv? Hvis ikke, hvordan fikk du hjelp?
Nei, jeg har fått hjelp av den superflinke bloggeren Binka (elefantzonen.com).

Hvordan har bloggen din forandret seg etter du fikk eget domene?
I begynnelsen blogget jeg mye oftere på grunn av at jeg var så fornøyd med utseendet, men nå har jeg nesten ikke tid til å blogge lenger pga jobb.

Burde man ha mange lesere før man skaffer seg eget domene?
Det synes jeg ikke skal ha noe å si. Lesere meg her og lesere meg der. En blogg kan bli MYE penere på eget domene.

Elin, 35 år, http://lunacia.net/.

Hvorfor ønsket du å skaffe deg eget domene?
Det må jeg innrømme at jeg ikke husker. Det begynner å bli en stund siden jeg anskaffet meg det, lenge før jeg startet med den nåværende bloggen, som jeg har hatt i over fem år. Vil anta at jeg har hatt eget domene i hvert fall i en sju-åtte år.

Hvor kjøpte du ditt domene?
På ServeTheWorld. Egentlig et litt tilfeldig valg. Har holdt meg der siden, mest fordi det er behagelig å ikke gjøre noe med det, for de er neppe blant de billigste lenger.

Hvilken plattform blogger du fra (WordPress.org etc)?
Jeg kjører WordPress i bunn.

Har du laget designet ditt selv? Hvis ikke, hvordan fikk du hjelp?
Ikke det nåværende. Jeg bruker et av mange gratis “templates” som man kan benytte seg av for WordPress. Jeg har flikket litt på det, det er alt. Kunne sikkert ha laget selv, men det blir desverre for tidkrevende.

Hvordan har bloggen din forandret seg etter du fikk eget domene?
Den har ligget på samme domene hele tiden, men jeg gikk fra Blogger til WordPress for noen år siden. Mye har vel skjedd på begge fronter siden den gang, men jeg er definitivt mer fornøyd med WordPress.

Burde man ha mange lesere før man skaffer seg eget domene?
Nei, snarere tvert imot. Jeg tror det er lurt å starte med det domenet man ønsker først. Jeg har hørt fra andre at man gjerne mister lesere hvis man bytter domene/URL.

Elisabeth, 21 år, http://www.sammensurium.net/.

Hvorfor ønsket du å skaffe deg eget domene?
Vel, etter nesten 3 år som semiblogger og med et ønske om at en nettidentitet som ville gi et klart inntrykk av HVOR og HVEM jeg er, skaffet jeg meg domene. Det er så mye lettere å vite at jeg selv har total kontroll over mine egne ord og nettsiden.

Hvor kjøpte du ditt domene?
One.com, den billigste versjonen av det de hadde. Ikke angret siden.

Hvilken plattform blogger du fra (WordPress.org etc)?
WordPress.org! Tidligere var jeg på Blogspot.

Har du laget designet ditt selv? Hvis ikke, hvordan fikk du hjelp?
Bildene er mine, men jeg fikk eksperthjelp av den beste, nemlig Binka fra Elefantzonen.com. Jeg sa hva jeg ville ha, hun leste tankene mine og ga meg det. I retur tror jeg også at jeg hjalp henne med å få flere oppdrag, og det gjør meg glad!

Hvordan har bloggen din forandret seg etter du fikk eget domene?
Mer klaging, betraktelig mindre om kjærlighet fordi jeg ikke lenger har noen trang til å fortelle alle om hvor forelsket jeg er i ektemannen min, og om mulig – litt for lite kaffe. Jeg beklager. Men ellers så jeg er fortsatt meg, eldre, like naiv og mer klagende. At jeg fortsatt har lesere er egentlig et under.

Burde man ha mange lesere før man skaffer seg eget domene?
Etter min mening, ja. For når du har fått lesere på en gratis plattform er det lettere å få dem med seg når du har et domene etterpå. Har du et domene med en gang er det som oftes venner og familie som følger med, men det er jo unntak. Dessuten, lesere kan hjelpe bloggeren med å finne den beste plattformen for domene, og det er veldig fint:) Jeg vet virkelig ikke.

Share:
Previous Post Next Post

24 Comments

 • Marie

  Skikkelig bra skrevet, Caroline! Dette innlegges trengtes!

  7. august 2010 at 7:28 am Reply
 • Binka

  Flott innlegg, *tommel opp*

  7. august 2010 at 9:37 am Reply
 • bente

  hurra for dette innlegget! jeg må på jobb og har ikke tid til å lese alt nå, men det skal helt klart leses senere :D

  7. august 2010 at 10:12 am Reply
 • Lillesmurf - Kari

  Eget domene er helt klart tingen :)

  7. august 2010 at 10:32 am Reply
 • Rebecca

  Kjempe bra innlegg! Vært ivrig bloggleser lenge, men skal nå skaffe meg egen blogg, så dette var flott lesing :)

  7. august 2010 at 12:52 pm Reply
 • Chalten

  Dette var til stor hjelp. Jeg har lenge vurdert å skaffe mitt eget domene, men har fremdeles ikke tatt steget videre.

  7. august 2010 at 3:32 pm Reply
 • Mari

  Flott og informativt innlegg! Eg syns likevel du var litt utydeleg på webhotell-biten. Kanskje du bør forklare konkret kva det er, at det er der sjølve innhaldet på bloggen ligg? :)

  Personleg har eg hatt domene før, då eg hadde engelsk blogg. Då eg oppretta norsk blogg gjorde eg det på blogg.no, og deretter wordpress.com, fordi eg syns det var greiare. Eg har null talent for den grafiske delen av eit design, og tykkjer derfor det er betre med eit førehandskoda eit som eg kan gjere meir personleg. Vidare er eg ikkje så engasjert i bloggen min enno at eg har lyst til å bruke pengar på den. Men kanskje om ei stund? Då skal eg iallfall hugse på dette innlegget! :)

  7. august 2010 at 4:05 pm Reply
 • Caroline

  Mari: Takk for tilbakemelding! Alltid godt å få det!

  7. august 2010 at 4:16 pm Reply
 • Mari

  Hehe, ingen årsak! :) Eg berre hugsa på kor forvirra heile domene/webhotell-opplegget var då eg skulle sette meg inn i det for første gong.

  7. august 2010 at 4:31 pm Reply
 • Kristina Kvåle

  det kan eg så klart :)

  kjempe bra innlegg! kan gjerne tenke meg å ha eige domene, men det må nok vente til skulestart igjen – er ikkje frøken teknisk akkurat :)

  7. august 2010 at 5:19 pm Reply
 • KAYSO

  Går det an å skaffe eget domene gjennom blogg.no? Jeg orker ikke å flytte bloggen min ENDA en gang bort til et annen portal :/ men har veldig lyst på eget domene.

  7. august 2010 at 6:33 pm Reply
 • Néa

  Jeg er nødt til å skaffe eget domene -snart. Blir frustrert over hvor lite jeg kan redigere på siden min på wordpress, dersom jeg vil endre noe må jeg uansett betale for det.. Så eget domene kanskje likegreit.. Takk for en amazing guide! :D

  7. august 2010 at 10:08 pm Reply
 • Caroline

  Kayso: Jada, jeg tror det skal gå fint an å skaffe seg eget domene når du har blogg.no. Send en mail og hør med Blogg.no og med One.com. De har mye bedre svar enn meg ;)

  8. august 2010 at 12:45 am Reply
 • Elisabeth Iskrem

  Åh! Dette var jo supert! :D Takk for at jeg fikk være med!

  8. august 2010 at 10:33 am Reply
 • Dagens Plukker

  Dette innlegget er på forsiden av Femelle.no! :)

  Takk for et kjempegodt bidrag!

  8. august 2010 at 9:02 pm Reply
 • Carolines Verden: Eget domene? | Magasinet Femelle

  […] Carolines Verden: Eget domene?. […]

  8. august 2010 at 9:02 pm Reply
 • Lisa

  elsket dette innlegget, har utrolig lyst på eget domene og dette innlegget fikk meg bare til å tenke enda mer på det.

  9. august 2010 at 1:46 pm Reply
 • Hege

  Dette likte jeg!
  Velskrevet og nyttig innlegg. Takk for gode tips!

  9. august 2010 at 3:30 pm Reply
 • Hild Frøya

  Bra innlegg dette. Mange av grunnene til at jeg skaffet meg eget domene..

  9. august 2010 at 7:43 pm Reply
 • Speilvendt

  Dette er et veldig godt innlegg, som jeg fikk mye glede av! YAY!

  10. august 2010 at 2:26 am Reply
 • Drea

  Kjempeflott innlegg som jeg tror maaaaange har stor glede av! :D
  Yay for eget domene! Selv om det kanskje minsker besøkstrafikken litt… :b

  10. august 2010 at 8:37 pm Reply
 • Farvel, fantastiske 2010! | Ask for answers

  […] hva jeg ville. Om du vil lese mer om hva dette innebærer og hvorfor det lønner seg, bør du lese dette. Jeg begynte å fundere på hvordan mitt drømmebloggdesign ville se ut, og fikk siden Binka til å […]

  31. desember 2010 at 2:57 pm Reply
 • Letmeshowyou

  Takk for dette innlegget. Leste det da du først publiserte det, men nå som jeg skal få meg mitt eget domene var det veldig kjekt å kunne gå tilbake hit for tips og råd!

  Så igjen; tusen takk! :)

  12. januar 2011 at 1:14 pm Reply
 • cathrine

  Flott innlegg!!
  Lest litt om de som bruker wordpress.org som nettbutikk, vet du hva som må til da? Laste ned noe ekstraprogam/plugins?

  10. mars 2013 at 11:36 am Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!