Bokanmeldelse: Drømmhjerte av Cecilia Samartin

15. august 2010

Boken Drømmhjerte av Cecilia Samartin ble utgitt i Norge i 2008, og har i løpet av kort tid rukket å bli en bok de fleste av oss har hørt om. Opprinnelig hadde den tittelen Ghost Heart på engelsk, men fikk senere tittelen Broken Paradise. Jeg har akkurat lest den ferdig, og har gjort meg opp noen tanker om dens innhold.

Først kan jeg si at boken handler om Cuba i tiden da Fidel Castro tar over som president, og innfører det kommunistiske regimet. Boken er skrevet i den kjente “jeg-formen”, og hovedpersonen er Nora, en cubansk, lykkelig jente – og hennes næreste omgangskrets. Noras beste venninne er kusinen Alicia, og Alicia er antagelig den peneste jenten på cubansk jord. De lever en herlig og ukomplisert barndom, helt til revolusjonen kommer. Da blir bestevenninnene skilt, fordi Nora flytter med sin familie til USA mens Alicia blir igjen. Etter dette kan vi lese om både Noras forskjellige forhold i USA, og hvordan Alicia har det i Cuba – via brevveksling mellom de to. Etterhvert som årene går blir Alicia alvorlig syk, og Nora bestemmer seg for å reise tilbake til hjemlandet sitt for å hjelpe henne. Når hun kommer tilbake til det en gang så vakre og bekymringsløse Cuba er ting ikke akkurat som hun husker det.

Når jeg begynte å lese denne boken hadde jeg akkurat gjort meg ferdig med “Opp i flammer” av Suzanne Collins, og jeg kan innrømme at jeg synes at Drømmehjerte var litt tørt stoff i sammenligning. Men, på den andre siden, dette er ingen spenningsroman sånn egentlig. Det er mye historie å lære om hvordan revolusjonen var opplevd av folket, og hvilke konsekvenser den fikk. Selvom det er mange negative konsekvenser, så kommer det også frem noen positive. Blant annet at de med mørk hud fikk mye bedre rettigheter. For min del tok boken seg veldig opp mot slutten, der Nora drar tilbake til Cuba. Da skjer det mye som er utrolig sterkt å lese.

Språk: Et forholdsvis lett språk.
Romatisk faktor: 4 av 6.
Spenningsfaktor: 3 av 6. Det tar seg opp mot slutten av boken.
Humoristisk faktor: 1 av 6. Jeg lo ikke mye av denne boken – nei.
Alvorsfaktor: 6 av 6. Her er det mye sterkt innhold.

Alt i alt: 4 av 6.

Kjøp boken hos Bokkilden her.

Share:
Previous Post Next Post

11 Comments

 • Lillesmurf - Kari

  Jeg elsker Cecilia Samartin som forfatter. Hun skriver fantastisk og Drømmehjerte synes jeg hadde alt… Spenning, kjærlighet, historie, tragedie og drama… Jeg gråt og jeg gråt :P

  15. august 2010 at 5:57 pm Reply
 • Naitzel

  Fin forside, men tror ikke helt den er min type bok. Du skriver bra omtaler, forresten. De inneholder akkurat det en potensiell leser er ute etter. Hvis du skal lese en bokanmeldelse i Dagbladet eller VG eller hva det skulle være, svulmer den av tomme ord, og så sniker anmelderen inn en ørliten mening om den helt til slutt, ofte i den siste setningen, slik at du blir sittende tilbake uten å skjønne hva boken handler om eller om den kan være noe for deg. Slik er ikke dine omtaler. De er personlige og lettforståelige, uten å røpe noe :)

  15. august 2010 at 6:23 pm Reply
 • Benedike

  Den har jeg lysttil å lese :)

  15. august 2010 at 8:14 pm Reply
 • Christine Lövendahl

  takk for bokanmeldelse. love it :)

  15. august 2010 at 8:25 pm Reply
 • Mari

  Den boka las eg i i vinter, og syntes den var kjempefin. Men eg er einig i at den tar seg opp mot slutten. Eg likte at eg fekk eit nytt synspunkt på Cuba. Pappa er nemleg kommunist, og frå han hadde eg eit litt anna inntrykk av landet enn det som kjem fram i boka. I tillegg er språket i “Drømmehjerte” veldig fint.

  Eg forstår verkeleg ikkje at dei har endra det engelske namnet frå fine og treffande “Ghost Heart” til det temmeleg uoriginale “Broken Paradise”.

  15. august 2010 at 9:19 pm Reply
 • Carina

  Jeg har lest den andre boken hun har, og kan gjerne tenke meg å lese denne også!

  15. august 2010 at 11:00 pm Reply
 • Caroline

  Naitzel: Takk for at du liker bokanmeldelsene mine! Det setter jeg stor pris på!

  15. august 2010 at 11:04 pm Reply
 • Silje Silje

  sv: Nei, så hyggelig sagt ;-)

  15. august 2010 at 11:34 pm Reply
 • Muffin

  Jeg likte denne boka kjempegodt jeg. :) Me faktisk liker jeg begynnelsen på boka nesten bedre enn slutten, fordi jeg elsket når de var på Cuba og atmosfæren der.

  16. august 2010 at 10:03 am Reply
 • Linda

  Leste den når jeg var på ferie i Kreta nå… Veldig trist og fin bok!
  Aporpo Totoro-vottene… Tror jeg må prøve å se om jeg klarer å strikke de først før jeg lover noe… ;) Men mente du alvor så står du på lista. :)

  16. august 2010 at 2:02 pm Reply
 • Martha

  Den har jeg tenkt å lese snart :) Jeg har lest Salvadorena av samme forfatter, og den syns jeg var veldig bra. Anbefales hvis ikke du har lest den :)

  16. august 2010 at 5:47 pm Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!