Bøker: Triologien om Adam

5. august 2010

Er det tre bøker jeg virkelig har fått latterkrampe av, så er de de tre bøkene til Jon Ewo, som handler om Adam. Bøkene heter “Sola er en feit gud”, “Månen er en diger pudding” og “Jorda er tøff og naken”. Jeg må bare advare dere, disse bøkene er helt utrolig sære. Enten hater du dem, ellers elsker du dem. Jeg elsker dem. Jeg synes Jon Ewo er genial. La meg demonstrere litt ved å sitere noen linjer fra den første boken i triologien, “Sola er en feit gud”:

Brødre & Søstre, jeg er absolutt på bånn. Hvis jeg skal lenger ned nå, må jeg hive meg utfor kanten her. Jeg sitter på toppen av siloen på Grünerløkka og stirrer sola rett i øyet. Foran brer byen seg ut som et hav. Jeg har Akerselva på høyre side og Løkka på venstre. Men det spiller ingen rolle at jeg befinner meg smækk midt i byen hvor jeg er født. Det er uvesentlig at sommeren hittil tegner bra. At jeg er seksten, har sont ni år på grunnskolen og skal begynne på videregående til høsten er ingen trøst. For nå er jeg så deppa at jeg ikke gidder å bruke solfaktor engang. Jeg klatra opp hit på den vanlige måten. Det var noe annet enn da Reidar og jeg gjorde det første gangen seint på natta i våres. Akkurat som det er forskjell på liv og død.

Og litt lenger ut i boken her:

“Du er så barnslig, Adam,” sa Caroline og derfra var det Game Over. Caroline hadde skjønt det hun også. Hun hadde lagt merke til at jeg datt, snubla, falt, velta, hang fast, veiva rundt og mest likna på komikeren i en dårlig stumfilm. Adam-Vadam-Chaplin-Pladam minna henne om bløtkaker i trynet, skurrende prompelyder og en fyr som glir på bananskall. Jeg var helt Donald Duck sammen med henne. Og hvem vil vel være sammen med ei and?

Språket i denne boken er så innmari sært. Du kan lese både Fliiiiiiiiiiish og NEI NEI NEI NEI NEI NEI SHIT. Men jeg kan ikke for det, jeg elsker disse bøkene. De har ingen spesiell handling, ikke noe spesielt plot heller. Men sånn i bunn og grunn kan jeg si at førsteboken handler om at Adam vil bli voksen, og det fort. I andreboken finner han ut at det ikke er så morsomt å bli voksen, og vil helst bli så barnslig som mulig igjen. Mens i den tredje boken finner han en slags balanse.

Anbefaler disse bøkene på det varmeste til dere som liker det litt sært, men alikevel aldeles fortreffelig morsomt. Jeg tror spesielt du, Naitzel, vil like disse. Jeg gir dem alle en 6’er. Morsommere bøker skal jeg lete lenge etter. Og dere må også for all del ta dere en tur til http://jonewo.net/. Nyt det.

Share:
Previous Post Next Post

7 Comments

 • Marie

  sv; det var en som solgte den på et norsk forum om japan som heter japani. slo til og kjøpte den jeg! :D

  de bøkene har jeg faktisk aldri hørt om :)

  5. august 2010 at 8:04 am Reply
 • Guro

  De bøkene har jeg aldri hørt om, men du ga meg veldig lyst til å lese dem! Hurra! Og hvis de er så bra som du gir uttrykk for, så er de kanskje et alternativ til særemnet mitt også.

  5. august 2010 at 10:47 am Reply
 • Naitzel

  Hm! Takk for tipset :D Muligens kan det hende jeg dykker ned i dem en dag.

  5. august 2010 at 10:48 am Reply
 • Renate

  Aldri hørt om før, men de virka veldig interessante

  5. august 2010 at 11:50 am Reply
 • Hilde

  Oi, de bøkene må jeg sjekke ut! :D

  5. august 2010 at 6:46 pm Reply
 • Caroline

  Guro: Søsteren min brukte en av bøkene i sitt særemne ;)

  5. august 2010 at 8:45 pm Reply
 • Néa

  Jeg har, desverre, et litt anstrengt forhold til norske bøker. Det er en serie, på norsk av en norsk forfatter, som jeg simpelten elsker. Men, av alt jeg har lest på norsk og av norske forfattere har jeg bare blitt skuffet. Sånn som nynorsk, nynorsk er kjempepent -egentlig. Hvor er alle de nydelige, romantiske, skjønne, mystiske, drømmende bøkene på nynorsk (skrever av norske forfattere på nynorsk, ikke en oversettelse av noe som en gang var skrevet på engelsk)…? Men kanskje jeg kommer over en av bøkene en dag, og impulsivt bestemmer meg for å lese dem (:

  5. august 2010 at 10:32 pm Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!