Guide: Student

18. mai 2010

Er du, eller skal du til høsten bli student? Jeg har lest litt i magasinet Dine Penger om nyttige tips til oss studenter. I dette innlegget vil jeg liste opp de beste tipsene som Dine Penger har kommet med.

Tips fra Dine Penger:

Ikke jobb for mye
Er du student og mottar studielån kan du ikke jobbe så mye du vil. Tjener du mer enn Lånekassens inntektsgrense, avkortes stipendet. For kalender 2009 er innteksgrensen på 128.360 kroner. Det vil si at du ikke kan ha tjent mer enn 128.360 kroner totalt i hele 2009.

Bank
Bank 2 og Storebrand Bank er beste bruksbank for studenter. Tviholder du på din gamle bank, bør du imidlertidig takke ja til studentbetingelser.

Forsikringene studenter bør ha
Uføreforsikringen sikrer deg mot økonomisk ruin dersom du blir ufør på grunn av skade eller sykdom. Det kan også være en fordel å ha ulykkesforsinkring om du skal havne i en ulykke (det er fordeler med separat ulykkesforsikring i tillegg til uføreforsikring). Reiseforsikring er også gunstig å ha, da er du dekket om du skal en tur til butikken om så. Innboforsikring er viktig, men sjekk først om du er dekket av dine foreldre. Har du lån utenfor studentlånet som andre har kausjonert for bør du vurdre å tegne dødsrisikoforsikring.

Pensumbøker
Kjøp brukte pensumbøker om du kan. Hvis du vil ha nye så bør du handle på Penelope Bokhandel som er kåret til den billigste. Den dyreste er Norli.

Eksamenstips

Du kan fortsatt stå på eksamen selv om du kunne vært bedre forberedt. Følger du Dine Pengers råd, er sjansen større for å gjøre det bra på eksamen.

1. Først og fremst: Ikke gi opp! Å stryke på eksamen gir deg ikke bare mer å gjøre senere. Det blir også dyrt økonomisk. Stryker du på eksamener tilsvarende ett semester kan det koste deg hele 181.000 kroner.

Du taper både stipend og fremtidig inntekt ved å stryke på eksamen.

Lånekassen kontrollerer de faglige resultatene for studenter som har mottatt støtte for ett studieår.

I Norge blir alle eksamensresultatene overført elektronisk fra lærestedene til Lånekassen. Slik har Lånekassen til enhver tid oversikt over hvem som har pådratt seg forsinkelser.

Så mye koster det:
Det kan koste deg opp mot 200.000 kroner å stryke på eksamener tilsvarende ett semesters studier.

Kilde: Dine Penger OBS! Renten som er brukt i eksemepelt er den langsiktige forventede normalrenten. Den kan virke høy akkurat nå, men renten er for tiden unormalt lav. Det viktigste er at realrenten (nominell rente etter skatt og inflasjon)må forventes å være ca. 2 prosent over tid.


Les hele saken her

2. Før innspurten: Skaff deg oversikt over hva du skal ha eksamen i. Gjør deg kjent med bøkene, se i innholdsfortegnelsen og finn ut hva du mest sannsynlig får på eksamen. Ikke les bøkene fra perm til perm. Har du ikke lest dem tidligere i semesteret, har du ikke tid til det nå.

Snakk med tidligere studenter i faget for å få gode råd og tips. Kartlegg hva du kan og hva du må lese mer på.

3. Løs gamle eksamensoppgaver. Hva går igjen? Hva er de viktigste teoriene og begrepene? Sett også av tid til å løse en hel eksamensoppgave på like lang tid som du har på eksamen. Da får du et bilde av hvor god eller dårlig tid du har, samtidig som du forbereder deg mentalt.

4. Gå på forelesninger. Det er alltid lurt å gå på de siste forelesningene av et semester. Her kan du få gode tips til eksamen og hva du bør konsentrere lesingen om. Diskutér også pensum med andre medstudenter og løs oppgaver sammen.

5. Skriv notater. På den måten bearbeider du kunnskapen og husker bedre. Lag gjerne modeller eller tegninger. Du husker ofte bedre det som er visuelt.

6. Ikke bare vær sammen med andre hysteriske medstudenter. De kan påvirke deg i negativ retning. Gjør andre ting enn å lese – gå på kino og snakk med venner som ikke leser til eksamen.

7. Dagen før: Har du lest mye og føler deg godt forberedt, bør du bruke den siste dagen til å koble av og gjøre noe helt annet. Er du ikke like godt forberedt, bør du bruke den siste dagen til å skaffe deg oversikt og repetere.

8. På eksamensdagen: Stå opp tidlig, spis frokost og sjekk at du har husket alt du skal ha med deg. Du bør selvfølgelig ha sjekket ut på forhånd hvor eksamenslokalet ligger og hvordan du kommer deg dit. Ikke prøv å lære deg noe nytt på selve eksamensdagen. Tenk heller i store linjer og temaer.

9. Les igjennom eksamensoppgaven nøye og notér de første tankene du gjør deg. Konsentrer deg først om det du kan. Bruk et kladdeark til å skrive stikkord og disposisjon av oppgaven. Ikke kladd hele teksten. Sørg for å ha en rød tråd som gir helhet til oppgaven.

10. Disponer tiden riktig slik at du har tid til å ta pauser. Strekk på bena og trekk frisk luft. Spis mat. Sjokolade er bra for å få opp blodsukkeret.


Share:
Previous Post Next Post

4 Comments

 • Hannek

  Mitt sparetips ang. pensumbøker er å låne de på biblioteket!
  Hvertfall de bøkene med ikke så mange sider i… Husk bare å lever de inn igjen i tide (eller utsette lånet 28 dager…)
  :)

  18. mai 2010 at 6:43 pm Reply
 • Heidi

  Jeg har alltid mange pensumbøker på engelsk, og sparer mye ved å kjøpe disse fra Amazon.co.uk. Noen ganger er Capris.no billigst på både norske og engelske bøker.

  18. mai 2010 at 8:58 pm Reply
 • - Cecilie M -

  Dine Penger er et gromblad! :D Mange nyttige tips!

  19. mai 2010 at 7:16 pm Reply
 • Carina

  Slike tips tar jeg alltid til meg ^^

  // Ja, satser på at han klarer seg fint :)

  21. mai 2010 at 3:56 pm Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!