Guide: Få kontroll over din profil på Facebook

26. april 2010

Jeg tror det er mange nordmenn som ikke er klar over hvor mange som kan lese informasjon om dem på Facebook, som de kanskje ikke ønsker at andre skal se. Har du virkelig full kontroll over din Facebook? Før jeg starter vil jeg påpeke at det er like ulovlig å legge ut bilder av folk på Facebook, som de ikke har godkjent, som andre steder på nettet.

PS: Bildeleken fungerer ikke særlig bra, gjør den vel?

Jeg vil sitere fra en meget god hjemmeside om personvern på nettet: Slettmeg.no.

Grunnleggende personverninnstillinger

Slik kontrollerer du hvem som har tilgang til din profil:

 1. Logg deg inn på Facebook med ditt brukernavn og passord.
 2. Klikk på lenken “account/brukerkonto” øverst i høyre hjørne inne på din side.
 3. Klikk på lenken “privacy/personverninnstillinger” i området som kommer opp.
 4. Klikk på “profile information/profilinformasjon” øverste lenken som dukker opp.

Her kan du regulere hvem som kan se hva på profilen din. Du kan da velge mellom hele verden, venner av venner, kun venner, kun deg selv. Ved å klikke “customize/tilpass” kan du også velge spesielt utvalgte som får se eller eventuelt ikke se bildene. Kanskje greit om du ikke ønsker at alle kollegaene dine skal se de siste festbildene du har lagt ut.

Merk at Facebook har som utgangspunkt satt disse innstillingene slik at alle får tilgang. Det er også viktig å huske på at om du tagger en venn i et bilde så kan dennes venner få innblikk i bildene du har lagt ut. Både de av deres felles venn og andre du har i fotoalbumet.

Skjul Facebook fra Google

Det er også verdt å merke seg at profiler hos Facebook er koblet opp mot søkemotoren Google. Det betyr at alle som søker ditt navn vil kunne se hele eller deler av din profil avhengig av hva slags personverninnstillinger du har valgt. Om du ikke ønsker å dukke opp på Google gjør du følgende:

 1. Logg deg inn i Facebook med ditt brukernavn og passord.
 2. Klikk på lenken “account/brukerkonto” øverst i høyre hjørne inne på din side.
 3. Klikk på lenken “privacy/personverninnstillinger” i området som kommer opp.
 4. Klikk på lenken “search/søk” som ligger nest nederst.

Her kan du kontrollere både hvem som kan søke deg opp inne på Facebook og via Google. Om du vil skjule deg for Google krysser du av boksen ved siden av tittelen “Public search result/Allment tilgjengelige søkeresultater”. Da vil profilen din heller ikke dukke opp ved søk på andre søkemotorer.

Husk at navnet ditt likevel vil kunne dukke opp ved Google-søk via dine venners profiler. Dette avhenger av hva slags personvernsinnstillinger de har valgt for sin egen profil.

Lukk profilen din for søk via Facebook

Om du ønsker at kun venner du allerede har akseptert skal finne deg via søk inne på selve Facebook er det også mulig. I så fall gjør du følgende:
 1. Logg deg inn i Facebook med ditt brukernavn og passord.
 2. Klikk på lenken “account/brukerkonto” øverst i høyre hjørne inne på din side.
 3. Klikk på lenken “privacy/personverninnstillinger” i området som kommer opp.
 4. Klikk på lenken “search/søk” som ligger nest nederst.
Øverst ser du da “Facebook search result/Søkeresultater på Facebook”. Ved siden av denne til høyre befinner det seg en knapp. Ved å klikke på denne kan du velge hvem som skal kunne søke opp profilen din på Facebook. Du kan da velge alle medlemmer, venner av venner eller kun venner. Husk at andre fortsatt kan se profilen din via aktiviteter du foretar deg på Facebook, som å kommentere venners publiseringer. Men på denne måten kan du gjøre profilen din hakket mer utilgjengelig. Husk bare at nye venneforespørsler kan minke noe etter dette.

Hvem kan se kontaktinformasjonen din og kontakte deg

Facebook gir deg også mulighet til å regulere hvem som kan kontakte deg via nettsamfunnet og hva slags kontaktinfo du vil dele ut. For å regulere dette gjør du følgende:

 1. Logg deg inn på Facebook med ditt brukernavn og passord.
 2. Klikk på lenken “account/brukerkonto” øverst i høyre hjørne inne på din side.
 3. Klikk på lenken “privacy/personverninnstillinger” i området som kommer opp.
 4. Klikk på lenken “contact information/kontaktinformasjon”.

Her inne kan du stille inn hva slags informasjon du vil ha synlig på din profil og hvem som skal kunne se den. Du kan også bestemme om ukjente skal kunne kontakte deg via direktemeldinger inne på nettsamfunnet.

Applikasjonsutvikleres innsyn

Noe som ikke kommer tydelig frem hos Facebook er hva slags informasjon de som utvikler applikasjoner kan hente ut om deg. Hver gang vennene dine legger til en ekstern applikasjon, som for eksempel “Farmville”, så kan utviklerne av applikasjonen hente ut informasjon om deg. For å forstå dette bedre kan du teste denne applikasjonen utviklet av amerikanske ACLU:

Hva vet Facebook quizer om deg ?

Du kan stenge for innsyn også forde som utvikler applikasjoner, men merk at dette betyr at du må fjerne alle applikasjoner du selv har lagt til i Facebook, som oppdatering via mobil. Hvis du senere igjen legger til en applikasjon vil innstillingene automatisk tilbakeføres.

Slik går du frem:

 1. Logg deg inn på Facebook med ditt brukernavn og passord.
 2. Klikk på lenken “account/brukerkonto” øverst i høyre hjørne inne på din side.
 3. Klikk på lenken “privacy/personverninnstillinger” i området som kommer opp.
 4. Klikk på lenken “Applications and Websites/applikasjoner og nettsteder”.
 5. Klikk på “What your friends can share about you/hva vennene dine får vite om deg”.

Her kan du velge hvilken informasjon du ønsker å gi tillatelse til at dine venner skal dele om deg. Om du for eksempel ønsker hilsener i form av digitale bursdagskort inne på Facebook, så må du dele fødselsdagen din til de som utvikler applikasjonene. Men dette er da samtidig informasjon de kan benytte til andre formål. Hvor mye du vil dele velger du helt selv.

Merk at du har ingen mulighet til å velge bort at applikasjoner skal kunne se navnet ditt, profilbilde, kjønn, bosted, nettverk, venneliste og sider du er fan av. Dette på tross av at det er vennene dine som godkjenner at applikasjonen kan hente ut denne informasjonen om deg.

Opprett vennelister

En enkel måte for å få bedre kontroll over hvem som kan se hva av din informasjon er å opprette vennelister. Dette innebærer at du kan dele vennene dine inn i forskjellige lister. Om du for eksempel gjerne vil dele bilder med kun noen utvalgte og ikke alle kollegaene dine så er dette en enkel fremgangsmåte. For å opprette lister gjør du følgende:

 1. Klikk på “venneknappen” på venstre side under profilbildet.
 2. Klikk på knappen “Create a list/Opprett en venneliste” oppe til høyre på siden som kommer opp.
 3. Skriv navn på listen og velg ut de venne du vil ha med på listen.
 4. Klikk “Create list/opprett venneliste” når du er ferdig.

Du kan opprette så mange lister du vil, og samme person kan uten problemer være med på flere lister. På denne måten kan du så gå inn i for eksempel dine fotoalbum og velge ut kun spesifikke lister med venner som får tilgang til utvalgte album.

På denne måten skal du kunne ha litt bedre personvern mens du surfer på Facebook.

Share:
Previous Post Next Post

7 Comments

 • Linn Jones

  Veldig bra tips dette! :) Jeg kunne det fra før. Men det er bare som ikke har peiling på at de faktisk deler alt der inne!

  26. april 2010 at 4:44 pm Reply
 • Marie

  Jeg har full kontroll føler jeg! Jeg legger ikke ut så mye bilder av meg selv, iallefall ikke de “farlige”. Festbilder likr jeg IKKE. Derfor gruer jeg meg litt til russetiden, hehe .. :p
  Bra du skriver om dette!

  26. april 2010 at 5:01 pm Reply
 • Maja Piraja

  Kjempefin guide :) Jeg visste dette fra før, men det er sikkert mange som ikke visste om det!

  26. april 2010 at 5:19 pm Reply
 • Naitzel

  Heldige er dem som ikke har facebook, for de har null kontroll over seg selv da de ikke er en del av det samfunnet men allikevel kan opptre der…

  P.S.: Bildeleken fungerer ikke for min del, må nok melde meg ut. Beklager virkelig!

  26. april 2010 at 5:24 pm Reply
 • Astrid

  Hmm, bildeleken ja! Kanskje den funker bedre til høsten, når det ikke er så mange som har ekaamener osv? =) Bare en idé. Lærerikt innlegg det her..! :)

  Klem

  27. april 2010 at 9:56 am Reply
 • Dorthea

  Er mange som blir sjokkert over hvor mye som faktisk er offentlig tilgjengelig på facebook :P Har et lite øye med det, men tror etter å ha lest dette at jeg skal skjerpe enda mer inn! Flott innlegg, forresten :) Ha en fin onsdag!

  28. april 2010 at 9:52 am Reply
 • Ask for Answers

  Dette var en flott post. Sikkert mange som vil dra nytte av denne ;)

  29. april 2010 at 12:12 pm Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!