Hva står egentlig FrP for?

3. juni 2009

Forvirret over hva partiene står for? Skal du stemme i år, men du aner ikke på hva? Jeg har laget en liten oversikt her over de største partiene som finnes på Stortinget, og hva de mener om forskjellige saker. Jeg har hentet informasjon fra hjemmesidene til de forskjellige partiene. Dette innlegget er litt langt, men kanskje nødvendig? Første parti ut er Fremskrittspartiet (FrP). Jeg har tatt med de punktene jeg synes var viktigst. Dere kan lese mer på Frp sin hjemmeside.

Innvandringspolitikk:

 • At kirkeasylanter pågripes og sendes ut av landet. Kirkeasyl har ingen forankring i norsk lovverk og er således ulovlig.
 • Ha lukkede asylmottak slik de har i blant annet Danmark, Hellas, Australia, Japan, Østerrike og Storbritannia. Det er et humant tilbudsom oppfyller internasjonale konvensjoner. Samtidig sikrer vi at ingen stikker ”under jorden” og blir illegale, papirløse borgere.
 • Stramme kraftig inn på asyl- og flyktningpolitikken, slik at bare de som har et reelt behov for beskyttelse i henhold til Flyktningkonvensjonen får bli i Norge.
 • At flere innvandrerkvinner skal ut i arbeid. Bedret norskforståelse vil bidra til en mer vellykket integrering. Mange kvinner fra ikke-vestlige land blir hindret adgang til arbeidsmarkedet og aktiv samfunnsdeltakelse av sine menn. Dette kan ikke aksepteres.

Bilpolitikk:

 • At staten skal ha hovedansvaret for en forsvarlig veiutbygging i landet, uten bruk av bompenger.
 • Øke vrakpanten slik at vi får eldre biler vekk fra veiene.
 • Legge til rette for å få trafikkopplæring inn i skolen.
 • At Norge skal få et sammenhengende motorveinett mellom de største byene i landet (Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim).

Familiepoltikk:

 • Øke kontantstøtten.
 • Likestille offentlige og private barnehager.

Forsvarspolitikk:

 • Sikre Forsvaret en forsvarlig økonomi, gjennom å styrke forsvarsbudsjettet for 2009 med 2 milliarder kroner, og ytterligere 2,5 milliarder kroner per år i fireårsperioden.

Helsepolitikk:

 • Ønsker likestilling av private og offentlige tilbydere av helsetjenester, og dermed la pasienten selv velge fritt mellom de ulike tilbudene.
 • At eldre skal ha juridisk rett til sykehjemsplass når behovet oppstår.

Klima og miljø:

 • Ta klimautfordringene på alvor. Vi har ikke programfestet at FNs klimapanel tar feil, slik andre påstår. Vi sier derimot at vi har en skepsis til FNs klimapanel fordi kritiske røster ikke blir tatt tilstrekkelig på alvor. Dermed tror vi at klimapanelets konklusjoner blir ufullstendige.

Ungdomspolitikk:

 • Øke frikortgrensen til 70.000 kroner.
 • Redusere byråkratiet og la ungdommens nytenkning spire. FrP vil at det skal være lettere å starte en gründervirksomhet blant annet ved at 16-åringer kan starte egen virksomhet.
 • Fjerne mange av dagens byggerestriksjoner for å åpne opp for flere student- og etableringsvennlige boliger.
 • Føre en kunnskapspolitikk i skolen ved å bedre lærerutdanningen, innføre lærerevaluering i skolen, gi alle elever rett til fritt skolevalg, større satsing på basisfagene, mindre teori på yrkesfagene og gjøre sidemålet valgfritt.
 • Gi større stipender, særlig til elever som fullfører høyere utdannelse på normert tid eller raskere, og gi skattefradrag på renter til studielån.
 • Avvikle vinmonopolet og samle salg av øl, vin og sprit i dagligvarebutikken.
 • Likebehandle offentlige og private skoler økonomisk.
 • Sikre et godt arbeidsmiljø for elever og lærere ved å fokusere mer på ro, orden, disiplin og klasseledelse.
 • Innføre et skolemåltid i grunnskolen, og utvide skoledagen med flere timer basisfag og fysisk aktivitet.
 • Innføre karakterer i alle grunnleggende fag fra femte klasse.
 • Ha mindre teori på yrkesfagene. Slik kan de praktisk anlagte elevene – og ikke bare de teoretisk flinke – også ha nytte av skolen.
 • Innføre lærerevaluering. Elever og foreldre bør få evaluere lærere, utdanningsopplegg og arbeidsmiljø på skolene.
 • Gi private høyskoler samme vilkår som offentlige høyskoler.

Utenrikspolitikk:

 • Styrke de transatlantiske relasjonene og Norges forhold til USA.
 • Åpne for en folkeavstemming om EU-spørsmålet dersom det er betydelige endringer i folkeopinionen.
 • Støtte FNs vedtak om det jødiske folks rett til et nasjonalt hjemland i Israel, og vil understreke at en fredsløsning i konflikten ikke må innebære en trussel mot Israels eksistens.

Litt forskjellig:

 • Norge har ressurser til å ligge i verdenstoppen når det gjelder kreftbehandling. Radiumhospitalet bør videreutvikles til å bli en av de fremste behandlingsinstitusjoner for kreftpasienter i europeisk målestokk.
 • Den vedtatte psykiatriplanen må følges opp etter forutsetningene, og videreføres med tilstrekkelig økonomiske ressurser. Spesielt barne- og ungdomspsykiatrien må tilføres ekstra ressurser.
 • Biblioteksektoren må moderniseres og omorganiseres, slik at brukerne får best mulig adgang til den delen av vår felles kulturarv som bibliotekene forvalter. Bibliotek er en viktig kilde til kunnskap. Alle bibliotek bør tilby tilgang til Internett.
 • Norge bør opprettholde og håndheve en streng lovgiving som sikrer en hensynsfull behandling av dyr.
 • Straffenivået i Norge bør heves, spesielt for volds- og sedelighetsforbrytelser. Et fengselsår skal være 12 måneder, kvantumsrabatten for vanekriminelle skal fjernes og permisjonsreglementet strammes inn.
 • Alle har en klar rett til å innrette sitt samliv på den måten han/hun finner best – og bli respektert for dette. Homofile bør likevel ikke få adoptere barn – ikke fordi de er uegnet som foreldre, men av hensyn til barna. Barn bør primært få mulighet til å vokse opp med foreldre av forskjellig kjønn.

Hva synes du om valgprogrammet til FrP? Hva liker du/liker du ikke?


Share:
Previous Post Next Post

23 Comments

 • Nina

  Fint innlegg!

  3. juni 2009 at 7:39 pm Reply
 • Johanne

  Jeg er ueniig i det meste. Frp sin politikk er så langt fra midt politiske ståsted som det kan bli!

  Er det noe jeg er enig i så må det være at det bør åpnes for ny EU-avstemning. Norge kan ikke stå utenfor EU lenger nå, hvertfall ikke når Island nå blir medlem etter hvert. EØS-avtalen er ikke tilstrekkelig.

  Skjønner ikke hvordan Frp kan gå inn for mer stipend til studenter når de samtidig vil senke skattene.

  Jeg er også kraftig uenig i at vinmonopolene skal avvikles! Å få sprit og vin inn i butikkene kommer til å skape store konsekvenser, ungdom begynner å drikke tidligere og det legges dermed opp til at flere kan bli alkoholikere, og de som allerede har blitt avhengige får alkoholen enda lettere tilgjengelig.

  Nei Frp har jeg ikke noe til overs for! :p

  3. juni 2009 at 7:54 pm Reply
 • Linn Marie

  sv. hehe helt enig med deg der egentlig:P

  Tror nok jeg dropper å stemme i år også jeg, jeg orker aldri å sette meg inn i sånt med politiske partier. Forrige gang stemte jeg bare det samme som mamma fordi hun syntes at jeg burde stemme, og siden jeg ikke hadde fulgt med noenting så bare tok jeg det samme som henne.

  3. juni 2009 at 9:03 pm Reply
 • Bente

  så flott at du tar for deg de ulike politiske partiene! det er nesten litt flaut, men jeg trenger det virkelig. Jeg har aldri vært engasjert i politikk, men har i de siste årene fått opp øynene for at det faktisk er kjempeviktig! bedre sent enn aldri :P problemet mitt er bare at jeg liker ikke å diskutere noe som jeg føler jeg ikke har nok kunnskap om, derfor vil du nok ikke finne meg i heftige debatter om innvandringspolitikk, eu medlemsskap osv. det er nok derfor jeg har holdt meg litt unna politikk også.

  FrP får nok ingen stemme fra meg. Noe er jeg enig i, men det meste er jeg uenig i.

  3. juni 2009 at 10:43 pm Reply
 • vero

  Det syns jeg virkelig var en god ide. Jeg tror det er mange førstegangs-stemmere som er usikre på hvem de kan stemme på. Da kan en slik oversikt gi en god pekepinn for hvilke partier man burde se nærmere på. Fortsett sånn! :D

  4. juni 2009 at 2:00 am Reply
 • Elin

  Jeg jobber med et innlegg om FrPs bibliotekpolitikk i bloggen min, men det tar litt tid. ;-) Den er desverre ikke så “moderne” som de liker å tro – heller omvent. Den er bakstreversk. De mener bl. a. at man ikke skal kunne låne film og musikk i biblioteket og en masse annet oppgulp som tilhører et helt annet tiår. Men mer om dette kommer i bloggen min, bare jeg får tid til å skrive om det. Stay tuned. ;-)

  4. juni 2009 at 10:27 am Reply
 • Cecilie Maria

  Å, jeg har ikke tid til å lese det akkurat nå, men jeg skal ta meg en titt inn senere! For jeg kunne trenge en oppdatering. *ler*

  Ha en fin dag, søte du!

  4. juni 2009 at 11:26 am Reply
 • Heidi

  sv. Sendt :)

  4. juni 2009 at 11:44 am Reply
 • Ingrid Elisabeth

  Jeg liker ikke FrP – say no more…

  4. juni 2009 at 11:48 am Reply
 • Heidi

  sv. Tusen takk :)
  Fikk en venninne som er flink med photoshop til å gjør detaljene på den.

  4. juni 2009 at 12:15 pm Reply
 • Kristina Andersen

  Liker FRP, men også mye med de jeg ikke liker..

  4. juni 2009 at 12:32 pm Reply
 • Julie

  tror politikk er min svakeste side! :S

  4. juni 2009 at 12:47 pm Reply
 • Maja

  Jeg greier ikke FRP. Få ting skremmer meg mer enn tanken på et FRP med faktisk makt.

  sv: Folk er så koselige i dag! Mange takk for komplimentet Caroline, bloggen din er jo skikkelig koselig den også :)

  4. juni 2009 at 2:20 pm Reply
 • Sabita

  Jeg er nok uenig i det meste der ;)

  4. juni 2009 at 4:13 pm Reply
 • Gro

  Er enig med det meste, FRP gir oss større frihet!

  4. juni 2009 at 5:25 pm Reply
 • Cecilie Maria

  De har mange bra synspunkter i FrP, men når jeg ikke vet helt hvordan standpunktene deres er i forhold til de andre partiene er jeg litt usikker. I korte trekk hva jeg er enig/uenig i:

  Liker bla. det med et måltid på skolen. Det ville være veldig bra for barnas helse!

  Det med mindre teori på yrkesfagene vil også likestille utdanningen litt mer, slik at alle får en reel sjanse. Det er bra.

  Jeg syns IKKE vinmonopolet bør avvikles. Det ville nok føre til økt forbruk av alkohol, og det trengs såvisst ikke i dette landet…

  Jeg er enig i at homofile ikke bør adoptere barn.

  Motorveinett mellom de store byene høres også veldig bra ut.

  Gleder meg til å lære mer om neste parti! God idé, dette her!

  4. juni 2009 at 5:53 pm Reply
 • Cecilie Maria

  SV: Jeg har fått meg et brukt Canon EOS 400d :o)

  4. juni 2009 at 5:54 pm Reply
 • Filosofaen

  Det er ingen hemmelighet at jeg stusser over den her politikken. Den er så enkel at den ikke er praktisk gjennomførbar uten store kostnadsfulle reformer som vil snu samfunnet på hodet. Det er statsviteren og ikke politikeren som snakker nå. I tillegg vil partiets politikk føre til en større andel gratispassasjerer enn det partiet selv vil regne med. I tillegg har de en snodig logikk. De verner om individet, både sier og synger de, men ikke alle individer er visst like mye verdt.

  4. juni 2009 at 6:50 pm Reply
 • Guro(:

  Er uenig i det meste Frp står for, rett og slett! Men, men.. Bra at du tar for deg et og et parti :) Det er lurt..

  4. juni 2009 at 6:53 pm Reply
 • Jorunn

  Dette er kjempe lurt av deg… Jeg gleder meg til å lese om de andre partiene også… Jeg har faktisk ikke orket å sette meg 100% inn i noen av partiene, av den enkle grunn at jeg ikke vet så mye, men bare litt om noen.

  Frp kommer jeg aldri til å stemme, det går imot hva jeg står for av innvandringspolitikk, i STOR grad. Det er flaut å si det, men Frp er er kanskje et av de partiene jeg finner mest nasjonalistisk av alle partiene og jeg liker det ikke… Syns faktisk det er skummelt.
  Mye annet fint og greit. Men mange løfter og lite som holdes.. Nei takk!

  Men supert innlegg… ;)

  4. juni 2009 at 7:27 pm Reply
 • Kristine

  Er enig i det Maja sier, det er en skremmende tanke at det er en reel sjans for at FRP kan få makt!

  Gleder meg til flere innlegg fra andre partier!:)

  4. juni 2009 at 9:57 pm Reply
 • tinekatrine

  det siste punktet var helt klart det værste i allefall. blir sint jeg.

  6. juni 2009 at 4:28 am Reply
 • Oda

  At ungdom drikker mer eller tidligere for at Vinmonopolet blit avviklet er bare tull. Hvor mere problematisk det blir å skaffe drikke, hvor mere ulovelig alkohol vil det bli. -Altså
  Hjemmebrent, som er MYE farligere enn all annet drikke man får kjøpt i Norge.

  -Jeg er STERKT imot at Homofile ikke skal få adoptere. Et homofilt par kan like så godt ha barn fra før av, skaffe seg barn med det andre skjønn. Kanskje det ville vært enklere for et barn å ha to forskjellig skjønn å snakke med når det kommer til ungdomstiden, men dårligere foreldre vil et homofilt parr ikke være.

  14. juli 2013 at 11:11 am Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!