Fototips

19. april 2009

Jeg er ingen ekspert på fotografering – langt der i fra, men jeg har plukket opp ett og annet triks. Så nå skal jeg dele litt med dere!

Tar du mange portrettbilder?
Om du tar mange portrettbilder bør du skaffe deg et batterigrep. Dette er fordi du da vil holde kamera mye vertikalt – og da er det mye lettere når du har et batterigrep på kameraet dit. Det finnes også vertikale batterigrep.

Hvilket format bør du bruke?
JPEG: Dette kan du bruke om du er dyktig til å få riktig eksponering hver gang. Hvis du nesten alltid får riktig hvitbalanse 0g tror det er liten sjanse for at du kommer til å redigere bildene dine er JPEG formatet for deg. Og du får drastisk mindre filstørrelse og dermed bedre plass på minnekortet.
RAW: Dette formatet kan du bruke om du pleier å bomme på hvitbalanse og eksponering og i tillegg tenker å jobbe litt med bildene dine i Photoshop. RAW gir deg et originalbilde av høyeste kvalitet og tilbyr maksimal fleksibilitet.
TIFF: Dette fomatet kan du bruke om du liker å sløse med penger. Det tar enormt med plass og er svære. Og det er egentlig det…

Share:
Previous Post Next Post

7 Comments

 • Sonea

  Ey! Klart du skal få mailadressene våre;
  Helenearne@gmail.com
  torunn.otnes@hotmail.com

  fin blogg:)

  19. april 2009 at 9:02 pm Reply
 • Guro

  Jeg har hatt lyst til å lære meg å bruke RAW. Jeg skjønner bare ikke greia. Må man ha et annet program enn bare Photoshop? Jeg får ikke åpnet RAW-bilder i Photoshop CS3 i allefall.

  19. april 2009 at 10:15 pm Reply
 • Guro

  Sv: Hehe, okei. Jeg får google det. Er sikkert bare jeg som gjør noe feil :p Når kommer intervjuet forresten? :)

  19. april 2009 at 10:22 pm Reply
 • Guro

  Sv: Den er grei, vettu! Gleder meg litt, selv om jeg vet hva som står :p

  19. april 2009 at 10:34 pm Reply
 • line aurora

  oj, men så koselig. tror jeg. det høres gøy ut! lineaurorah@gmail.com :)

  19. april 2009 at 11:30 pm Reply
 • tinekatrine

  jpeg er også mye dårligere kvalitet på. man kan ikke printe ting større enn A4 feks…

  22. april 2009 at 9:49 pm Reply
 • Saratiara

  tiff er veldig greit å bruke om man skal ha det på trykk!
  Raw er best uansett når man tar blider, siden det blir ett “ufremkalt” bilde. Da har man mye større kontroll i etterbehandling siden man må “fremkalle” det digitalt:)

  26. april 2009 at 11:27 pm Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!